CENTAR ZA SEOSKI RAZVOJ NA SAJMU U BUDVI

Centar za seoski razvoj

Nevladina organizacija ,,Centar za seoski razvoj” iz Petnjice na čelu sa predsjednikom Enverom Rastoderom nastavlja sa promovisanjem Bihora, bihorske kulture, tradicije i turizma. On se sa svojom NVO predstavio i na Jadranskom sajmu u Budvi u subotu, 28. oktobra kada je svečano otvoren 18. Sajam biznisa i NVO EXPO. Sajamska manifestacija je organizovana u saradnji sa CRNVO – Centrom za razvoj nevladinih organizacija i TACSO kancelarijom u Crnoj Gori. O samom učešnju na ovom sajmu Enver je govorio u našem jutarnjem programu.
,,Utisci sa ovog Sajma su veoma pozitivni. Učestvovale su 44 NVO sa različitim proizvodima, interesovanjima i predstavljanjima. Nevladina organizacija ,,Centar za seoski razvoj” se predstavila sa suvenirima i prozvodima naše radionice koji baštine motive iz Bihora, bihorsku kulturu, tradiciju, znamenitosti…Osim sajma istakao bih i okrugli sto koji je okupio predstavnike velikog broja nevladinih organizacija i na kojem su usvojeni zaključci i planovi za dalji rad i razvoj nevladinih organizacija kao i razgovori o implementaciji evropskih standarda”, istakao je Rastoder.
Napominjemo da je ova organizacija osnovana 2007. godine iz potrebe da se afirmise i podstakne razvoj u petnjickom kraju. Da je imala niz veoma uspješno realizovanih projekata od kojih su najprepoznatljiviji: dovođenje prvih turista u Bihoru, markiranje 60km turističkih pješačkih staza, sertifikacija domaćih proizvoda (,,Najbolje iz Bihora”), organizacija brojnih radionica, učešće na brojnim sajmovima, organizacija različitih kurseva, sekcija, akcija…Ono što je od posebnog značaja je organizacija prezentacije ćilima i drugih rukotvorina u poslovnom prostoru Delta sitija u Podgorici pod slognom ,,Od siromaštva do održivosti” a u saradnji sa Centrom i sistemom ujedinjenih nacija u Crnoj Gorim. Na kraju, ističemo ono po čemu je ova organizacija prepoznatljiva i u Crnoj Gori ali i u dijaspori, to je manifestacija ,,Zavičajne staze” koja je u saradnji sa Opštinom ujedinila dane dijaspore i ovu manifestaciju u jednu, pod nazivom ,,Bihorsko kulturno ljeto”.

SELMA ADROVIĆ