OBILJEŽEN POČETAK ŠKOLSKE GODINE U PETNJICI

Prvi dan u školi: Svečanost u OŠ Mahmut Adrović

Prigodnom svečanošću u Sali OŠ „Mahmut Adrović“ u Petnjici, obilježen je prvi dan škole za učenike prvog razreda na području petnjičke opštine. To je bila prilika da predsjednik opštine Petnica Samir Agović, uruči budućim školarcima komplete udžbenika i tom prilikom poželi i budućim učenicima i njihovim roditeljima, srećan polazak u školu i puno uspjeha.

Prisutnima se obratio direktor osnovne škole Rifat Ramčilović koji je pozdravio prisutne, poželio dobrodošlicu đacima prvacima i poželio im da se u školi osjećaju kao kod kuće uz obećanje da će nastavnici učiniti sve da im boravak bude prijatan i ugodan.

„Uprava škole i ja kao direktor smo učinili sve da ova školska godina može nesmetano da počne. Škola je riznica znanja, a znanje je veliko bogatstvo. Nastavnici će učinit sve da vašoj radoznalosti udovolje i da vas nauče kako da učite. Želim da se zahvalim ministarstvu prosvete na čelu sa ministrom Šehovićem, koji čine sve kako bi uslovi u školama bili što bolji. Želim da se zahvalim i lokalnoj upravi na čelu sa predsjednikom Samirom Agović koji već četrvrtu godinu obezbjeđuju udžbenike za đake prvake. Zahvaljujem se Zavičajnom klubu Bihor iz Luksembuga koji već dugi niz godina obezbjeđuje pribor i donira za naše drage prvake. Hvala direktoru Centra za kulturu koji je uvijek tu da pruži pomoć i hvala Radiju Petnjica koji blagovremeno i pravovremeno obavještava o svim dešavanjima na području naše opštine“, istakao je između ostalog u pozdravnom govoru Rifat Ramčilović, direktor Osnovne škole „Mahmut Adrović“.

Kod petnjičkih prvaka je bila prisutna trema i nervoza i nijesu bili raspoloženi za razgovor. Jedna od njih je i Asija Muratović koja je kazala da jedva čeka da počne da uči kako bi ispunila dato obećanje svojoj starijoj sestri – da dobija sve petice. Šestogodišnja Ajla Muratović iz Laza jedva je dočekala da pođe u učionicu i da sjedne u đačku klupu. Njena majka, Ilda kaže da je ovo treći đak prvak kojeg upisuje u školu i kaže da je teško sve to organizovat oko prevoza, finansijski, ali da je srećna i zadovoljna kao majka i kao roditelj.

Uručujući knjige prvacima, predsjednik opštine Samir Agović je pozdravio roditelje i prvake u ime lokalne uprave i svojih saradnika, ističući zadovoljstvo što se nastavlja tradicija i u ovoj godini da se najmlađim đacima poklone knjige.

„Naša namjera je da pomažemo sve segmente društva, ali u fokusu pažnje stoji politika prema obrazovanju. Lokalna uprava posvjećuje pažnju prema mladim stoga smo i formirali kancelariju za mlade koju uspješno vodi dr Nermina Muratović. Cilj nam je da sve segmente društva posmatramo, pratimo i pomažemo prije svega naših mališana u školama. Raduje nas što je ova školska godina počela bez ikakvih problema. Đačko doba je najljepše u životu i svima nama ostavlja duboke tragove kroz život. Sve ono što se dešava u školskim klupa prepričavamo kroz život. Zato iskreno želim da naši đaci prvaci, naravno i ostali učenici, ovu školsku godinu dožive kao najljepše trenutke u životu. Želim da budete odlični đaci, sa ponosm predstavljate vašu školu, da sa ponos vaše roditelje obradujete i da sa uspjehom bude dobro reprezenti kako svojih roditelja tako i svoje škole. U ovoj školi je biti privilegija đak jer je iz ove škole izašlo mnogo pametnih i vrijednih ljudi koji su danas u prilici da pomažu svoju školu i svoju sredinu“, istakao je u pozdravnom govoru Samir Agović, predsjednik opština Petnjica.

Enver Rastoder, koordinator za Petnjicu Zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga, istakao je da taj klub nastavlja sa dugogodišnjom praksom kada su u pitanju učenici sa područja opštine Petnjica. On je učenicima uručio školski pribor koji je donirao ovaj klub petnjičkim prvacima.

„Zavičajni klub Bihor ne pomaže samo na ovaj način učenike petnjičkih škola, već to radi i kroz program odvođenja najboljih učenika sa područja naše opštine na boravak u Luksemburgu. Stoga je naša moralna obaveza da se ljudima iz Zavičajnog kluba Bihor zahvalimo na uloženi trud i brigu koju posvjećuju našim učenicima“, kazao je Rastoder u ime kluba Bihor iz Luksemburga, koji zbog svog humanog djelovanja i posvećenosti svom rodnom kraju, dobio i opštinsku nagradu.

DENIS BOŽOVIĆ