BEBIN NAKIT IZ LAGATORA

Amira Ramdedović
 Bihorka iz Lagatora Amira Ramdedović Beba, počela je vrlo rano da razmišlja o svojoj budućnosti pa je svoj talenat pretvorila u zanimanje. Danas nije malo onih koji nose ručno izrađene narukvice koje je napravila Beba.
“Imala sam 15 godina kada me je nakit počeo zanimati na ovaj način. Činimi se da je u školi svaka moja drugarica imala po jednu narukvicu koju sam ja napravila. Voljela sam da poklanjam i da vidim kad je neko srećan zbog toga”, priča Beba.
Ponosno kaže da su je podržavali i društvo ali i roditelji pa je zbog te podrške usavršavala zanat. Ljubav prema nakitu se pretvorila u unosni posao, posao od kojeg bi se moglo i živjeti kada bi bilo ljudi kao tokom ljetnjih raspusta kada se u Bihor slije rijeka naših “stranaca”.
“Već nekoliko godina prodajem svoje rukotvorine. Zadovoljna sam iako bih voljela da moj nakit prodajem i van Petnjice. Inače roditeljima je drago što sam već samostalna i što radim ono što volim”, kaže Amira koju u Petnjici poznaju kao Bebu.
Njen cilj je da sljedeće godine pravljenja nakita kao i prodaju nastavi u nekom prostoru u centru Petnjice kako bi njena djela lakše dolazila do kupaca.
“Nastaviću da radim još intezivnije. Imam dosta ideja koje ću uskoro pretočiti u neki proizvod. Očekujem i podršku sredine pa i lokalne uprave”, zaključuje Amira Beba Ramdedović.
S.R.