DELEGACIJA SKUPŠTINE CRNE GORE NA KOMEMORACIJI U SREBRENICI

Ibrahimović, Vuksanović i Gredić

Delegacija kluba manjinskih stranaka u sastavu Ervin Ibrahimović, predsjednik kluba i poslanik BS, Adrijan Vuksanović, poslanik HGI, kao i Mersudin Gredić, zamjenik generalnog sekretara boravila je u ime Skupštine Crne Gore u Srebrenici, povodom obilježavanja 22 godine od genocida nad Bošnjacima.

Predstavnici Skupštine Crne Gore prisustovovali su komemoraciji povodom godišnjice genocida nad bošnjačkim civilima «Sigurne zone UN-a» Srebrenice u julu 1995.

Istog dana, na mezarju u Potočarima, klanjana je dženaza za 71 novoidentifikovanu civilnu žrtvu genocida iz 1995. godine koje su imale od 15 do 72 godine.

„Više od osam hiljada građana Srebrenice, na ovom mjestu prije tačno 22 godine, odvedeno je u nepovrat, pred očima čitave međunarodne javnosti i uz saučestvovanje dijela njihovih mirovnih snaga. To je samo bio završni čin planiranog i sistematski sprovođenog genocida nad Bošnjacima u kome je pored ubijanja hiljada pripadnika ovog naroda, porušeno na stotine džamija i drugih sakralnih objekata, paljeni kulturno-historijski objekti, zatirano duhovno i materijalno nasljeđe.

Mi iz Bošnjačke stranke ćemo nastaviti da podsjećamo na ovaj strašan zločin kako se ovakvo nešto ne bi opet ponovilo u budućnosti. Dijelimo bol sa porodicama nastrdalih i očekujemo da će ubrzo biti sahranjene i ostale žrtve ovog strašnog čina, čije porodice ni nakon 22 godina ne gube nadu da će biti otkrivena još neka grobnica koja krije kosti njihovih najmilijih i da će ih ipak pronaći i dostojanstveno ukopati.“ – kazao je Ibrahimović.

U memorijalnom centru prisustvovale su brojne regionalne, evropske i svjetske državne delegacije.