ANTENA M: HUSOVIĆ ODLAZI SA ČELA BS?

Rafet Husović

Na sjednici Glavnog odbora Bošnjačke stranke, zakazanoj za subotu u Rožajama, Rafet Husović podnijeće ostavku na funkciju predsjednika BS, saznaje Antena M.

Husović je o svojoj namjeri obavijestio samo članove Predsjedništva BS, jer, kako tvrdi naš izvor, želi da izbjegne eventualne pritiske da se predomisli i ostane na čelu stranke. Nezvanično, svoju je odluku obrazložio umorom i željom da uzme predah od političkih obaveza.

Na Dnevnom redu sjednice GO i nema tačke koja bi ukazivala da se sprema nešto krupno. No, Husović će, navodno, iskoristiti raspravu o aktivnostima partije u narednom periodu da obavijesti članove Glavnog odbora o svojoj odluci. Nakon toga, trebalo bi da bude izabrana Radna grupa, sa zadatkom da pripremi vanredni kongres BS, na kojem će biti izabran Husovićev nasljednik.

Za predsjednika Bošnjačke stranke Rafet Husović izabran je 26. februara 2006., a reizabran je još dva puta – na Drugom kongresu BS 2011. i na Trećem kongresu 25. jula 2015.

Odlazak Husovića sa funkcije predsjednika BS vjerovatno bi značio i njegovo napuštanje Vlade, u kojoj je od 2009., prvo kao ministar bez portfelja, a od 2012. na mjestu potpredsjednika.

Dobri poznavaoci prilika u stranci procjenjuju da bi odlaskom Husovića, kao čovjeka izuzetnog ugleda u BS i bošnjačkom korpusu, sa odličnim vezama u regionu i islamskim državama, mogla da bude narušena stabilnost Bošnjačke stranke.

Husović je svojim autoritetom uspijevao da marginalizuje uticaj “jastrebova u stranci”, da se suprotstavi agresivnoj kampanji Zukorlićeve ekspoziture u Crnoj Gori – BDZ i uplivu ruskog uticaja, preko čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Zbog svega toga, Husovića, bez sumnje, do subote čekaju mnoge „runde“ razgovora sa partijskim drugovima i koalicionim partnerima, koji će pokušati da ga ubijede da odustane od ostavke.

U međuvremenu, već se spekuliše da su glavni favoriti za Husovićevog nasljednika Ervin Ibrahimović, poslanik i nosilac liste BS za prošlogodišnje izbore i ministar saobraćaja Osman Nurković.

PREUZETO SA PORTALA antenam.net