FIKRET PRAMENKO: MLADI NEĆE OSTATI AKO SE NE BUDE ULAGALO U PROIZVODNJU

Fikret Pramenko

Gost emisije ,,Povodi“ u ponedjeljak  bio je Fikret Pramenko koji živi u Petnjici i proizvodi namještaj.

,,Ovom djelatnošću se porodično bavimo već dugi niz godina, čak od 1998. godine. U početku je to bilo u manjem obimu ali zadovoljstvo mušterija našim radom je svakim danom povećavalo i našu proizvodnju. Tako da danas uspješno poslujemo i pored toga što nekada nismo u stanju da ispoštujemo dogovorene rokove zbog malog proizvodnog pogona a velike potražnje, zbog čega planiramo i već uveliko radimo na povećanju tog pogona odnosno na izgradnji velikog objekta, kaže Pramenko.

Na pitanje da li se od ovog posla u Petnjici može živjeti, Fikret kaže da i te kako može, te da od tog posla lijepo žive i on i njegova braća sa kojima radi.

,,Mi smo ovdje zasnovali svoj privatni posao i porodice i ne planiramo da se selimo. Smatram da je Petnjica pogodna za bavljenje mnogim privatnim djelatnostima pod uslovom da se kvalitetno osmisle i realizuju. Ideja imam na pretek, a ova je bila jedna od njih koja se pokazala veoma uspješna. Sami smo sve osmislili i nabavili. Iako smo imali mogućnosti, i od lokalne uprave prijedloga oko pomoći u vidu kreditnih zaduženja, to smo u startu odbili. Dakle, naša ulaganja bez ikakvih zaduženja i pomoći“, rekao je Fikret.

Fikret je u našoj emisiji rekao da se bavi isključivo proizvodnjom elemenata od drveta i da sve to radi po narudžbi jer za sada nema kapaciteta za izradu namještaja koji bi se našao u slobodnoj prodaji ali da i to planira u skorijoj budućnosti. Međutim, potražnja za njegovim proizvodima je ogromna i van teritorije Crne Gore, Srbije… a pogotovo je izražena od strane naših građana koji žive u dijaspori.

,,Glavni problem Petnjice je iseljavanje i odlazak mladih ljudi. Ta pojava je i sada aktuelna. Smatram da se ona jedino može riješiti kroz  ulaganje u ovakve i slične djelatnosti kojima ćemo upošljavati mlade ljude i stvoriti im tako pretpostavke da ovdje žive od svojeg rade. Takođe, još jedna značajna stvar bi bila rad na infrastrukturnom uređenju ove opštine“-zaključuje Pramenko.

Reprizu ove emisije možete pogledati u četvrtak od 10:15h.

Pokrovitelj emisije “Povodi” je OO BDZ Petnjica.

SELMA ADROVIĆ

bdz