POMOĆ OPŠTINE ZA MLADE PČELARE I POLJOPRIVREDNIKE

plastenici

Lokalna uprava Petnjica predvidjela je Programom podsticajnih mjera razvoja poljoprivrede za 2017.godinu za područje Bihora niz mjera koje treba da se realizuju u toku ove godine. Među njima jeste i mjera za nabavku plastenika-tunela i podsticaj razvoja pčelarstva. Danas je u zgradi opštine održan sastanak korisnika koji su ostvarili pravo za nabavku tunela kao i budućih mladih pčelara. Kako su nam saopštili iz lokalne uprave, u ovoj godini su obezbijedili dvadesetak plastenika – tunela za poljoprivrednike koji su podnijeli zahtjev u predviđenom roku i ispunjavali kriterijume predviđene programom. Takođe, u ovoj godini su obezbijedili i 15 pčelinjih društava za pet budućih mladih pčelara sa područja opštine Petnjica.

„Moram da napomenem da smo i u prošloj godini javnim pozivom predvidjeli nabavku kako tunela tako i pčelinjih društava. Međutim, ove mjere za prošlu godinu nismo uspjeli da realizujemo iz razloga što nijesmo mogli da obezbijedimo firmu koja se bavi proizvodnjom tunela. Što se pčelarstva tiče za prošlu godinu, razlog je prije svega loša godina kada je pčelarstvo u pitanju, što će potvrditi veliki broj iskusnih pčelara sa našeg prostora. Stoga smo u ovoj godini programom obuhvatili poljoprivrednike koji su i u prošloj godini predali zahtjev za nabavku tunela i pčelinjih društava“, izjavio je za portal Adis Ličina, savjetnik u službi predsjednika.

Kako je saopštio portalu Radija Petnjica, Ličina očekuje da će se nabavka tunela realizovati u narednih desetak dana, a kada je u pitanju nabavka pčelinjih društava, naglasio je da se postigao dogovor sa udruženjem pčelara Bihor koji će biti jedni od posrednika u nabavljanju istih.

DENIS BOŽOVIĆ