ČETIRI GODINE OD VRAĆANJA STATUSA OPŠTINE / REBRONJA: PETNJICA NEMA VREMENA ZA GLAGOLSKE OBLIKE “VIDJEĆEMO” I “BIĆE”

Almir Rebronja

Predsjednik OO SDP Petnjica i potpredsjednik te partije Almir Rebronja je povodom četiri godine od vraćanja statusa opštine Petnjici rekao da je ona vođena neodgovornom vladajućom strukturom te da nije dotaknuto nijedno slovo od ideje kojom su građani Opštine bili vođeni u toku borbe za njeno vraćanje.

“Kraće rečeno, Opština Petnjica nije ostvarila očekivanja građana. Nažalost, svaki parametar ukazuje da očekivanja nisu ispunjena, već je prije svega DPS, jedan odličan projekat uspio da pretvori u suštu suprotnost, i čak ga i dovede u pitanje. Za Petnjicu više nema vremena za lijepu priču i glagolske oblike “vidjećemo” i “biće”. Parametri o broju stanovnika, o broju iseljenih, o broju rođenih u Petnjici kao i o broju ukupne školske djece i broju upisanih prvaka u petnjičke osnovne škole govore sve. Takođe o ove četiri godine dobro govori i nezadovoljstvo građana, nezadovoljstvo privrednika i poljoprivrednih proizvođača koji su od ove vlasti umjesto podrške koju nesumnjivo zaslužuju, dobili s vremena na vrijeme samo lijepe riječi i maglu, a u realnosti su skroz marginalizovani. O nezaposlenosti stanovništva da i ne govorimo. Bazirati svoj razvoj na poljoprivredi, a za četiri godine ne uspjeti formirati ni veterinarsku stanicu ili stimulisati zaživljavanje stočne pijace u Petnjici, je zaista krajnje neozbiljno. Da ne pominjemo i količinu sredstava koja se izdvaja iz opštinskog budžeta, a koja je skromno rečeno, jako niska, i koja je upoređujući je sa nekim drugim rashodima lokalne vlasti krajnje porazna”, rekao je Rebronja.
On je dodao da Petnjica sa ovakvim načinom vladanja i ponašanja vlasti gubi svaku perspektivu, jer omladina i kadrovi odlaze, a oni koji su na školovanju se uglavnom i ne vraćaju.
“Zbog nerazumijevanja ozbiljnosti posla, lokalna vlast je izgubila tri i po godine u pravljenju skandala i populističkom politikanstvu, i neminovno dovela svakog normalnog građanina Petnjice, a i šire, u razmišljanje, da li je ovo ona ideja o samostalnosti Opštine.
Da bi se pokrila nekompetentnost u vršenju vlasti, ne mogu a da se ne osvrnem na to da je DPS Petnjice u poslednjih pola godine sproveo klasično nasilje u lokalnom parlamentu i samoj političkoj sceni Petnjice, i sklepao većinu političkom korupcijom. Zbog svega toga je potrebno da se u Petnjici svaki pojedinac koji Petnjici želi iole svijetle budućnosti nađe na strani ostvarivanja progresivnih ideja koje ćemo svi zajedno gurati ka konačnom ostvarivanju osnovne ideje da Opština bude servis građana koji će našem kraju vratiti život, a ne da bude protočni bojler za lokalne moćnike i nasilnike političke scene, političkih principa i sveukupnih pozitivnih moralnih vrijednosti, a što nesumnjivo jesu bili. Sve to je samo intenziviralo pustošenje Petnjice, i pred tim nijedan Bihorac ne smije sebi priuštiti da zatvori oči.
U seriji nasilja nad funkcionisanjem Opštine je i ono koje je sada aktuelno oko formiranja žirija za dodjelu nagrade „4. avgust“, čime se nesumnjivo od strane jednopartijske vlasti ciljano ide na obesmišljavanje najznačajnije opštinske nagrade”, tvrdi predsjednik petnjičkog odbora SDP i potpredsjednik te partije.
On je na kraju dodao da Petnjica mora pripadati svim njenim građanima, te da je to ono od čega petnjička vlast svo vrijeme bježi.

“Na kraju, nadu ne smijemo gubiti, i svakim svojim postupkom moramo učiniti maksimum da Petnjica ne nestane, i da postane onakva kakva zaslužuje da bude”, rekao je Rebronja.

SELMA ADROVIĆ