ČETIRI GODINE OD VRAĆANJA STATUSA OPŠTINE / AGOVIĆ: ZADOVOLJAN SAM, ALI UVIJEK MOŽE BOLJE

Samir Agović u svojoj kancelariji

Jedan od najznačajnijih datuma novije istorije Petnjice je 28.maj, jer je na današnji dan prije četiri godine donošena odluka o vraćanju statusa opštine Petnjici.
Povodom tog datuma pravimo rezime onoga što je urađeno i postignuto kako u domenu infrastrukture-društvene, saobraćajne i komunalne tako i u ostalim oblastima.
Predsjednik opštine, Samir Agović, rekao je da je zadovoljan onim što je u proteklom period urađeno, ali da uvijek može bolje. Agović je napomenuo da je projekat vraćanja satusa opštine zajednički projekat svih političkih subjekata i građana Petnjice i zato ovaj datum simbolizuje našu požrtvovanost, slogu i jedinstvo.
,,Naša obaveza je da u narednom period budemo posvećeni upravo onim stvarima koje nismo bili u prilici da realizujemo za ove četiri godine. Na samom početku, funkcionisanje naše opštine nije bilo lako, jer smo krenuli sa ,,ledine”. Bilo je potrebno i strpljenja ali i znanja, mudrosti i kreativnosti, da bi se krenulo naprijed i povukli potezi koji bi značili početak funkcionisanja same lokalne samouprave. Neki građani imaju drugačiju percepciju i to je potpuno razumljivo, jer je lokalna samouprava takva da koliko god da uradite građani uvije očekuju više i to je nešto što je očekivano”, navodi Agović.
On je rekao da je Petnjica, zahvaljujući radu u proteklom periodu, postala razvijenija, inkluzivnija i da je kvalitet života podignut u gotovo svim oblastima, a najveći pomak je postignut u saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi. O radu lokalne samouprave, prema njegovim riječima, svjedoči i nova zgrada opštine koja će biti prekretnica daljeg rada i razvoja Petnjice.
,,Svi smo svjedoci da je Petnjica danas veliko gradilište i mjesto u kojem dolaze vrlo važne ličnosti iz društveno-političkog života Crne Gore ali i šire. Samo smo u ovom mjesecu imali posjetu i premijera Markovića i vicepremijera i ministra poljoprivrede Milutina Simovića. To dovoljno govori o okrenutosti Vlade Crne Gore Petnjici i njihove želje da pomažu razvoj ovog kraja. Na nama je da stvaramo predpostavke kako bi svi ljudi ostajali u Petnjicu i živjeli od svojeg rada”, kaže Agović.
Prema njegovim riječima, dosta toga je urađeno u oblasti sporta jer Petnjica danas ima 3-4 sportske organizacije koje se razvijaju i koje će imati apsolutnu podršku opštine. Napravljeni su pomaci u poboljšanju zdravstvenog i obrazovnog sistema.
,,Bitno je da naši građani imaju mogućnost i za kulturnim produhovljenjem. Mi smo tome doprinijeli osnivanjem manifestacije ,,Bihorsko kulturno ljeto” gdje smo se ujedinili sa svim nevladinim organizacijama i licima koja imaju veze sa ovim sektorom kako bi postigli izvanredne rezultate. Naša opština je poznata i po tome što ima najbolju moguću saradnju sa dijasporom. Petnjica ima i svoje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro-bihorski ćilim a ovih dana radimo i na valorizaciji radmanske klisure”, kaže Agović.
Petnjička opština je jedina opština u Crnoj Gori koja ima i stavku za podršku vjerskim zajednicama na području opštine.
,,Mi smo u proteklom period razvili i građanski aktivizam koji je bio zamro jer nismo imali priliku da radnim akcijama rješavamo neke probleme i pitanja, do skoro, kada smo izgradili 15-tak mostova, nekoliko potpornih zidova, sanacija puteva”, nastavlja sumiranje rezultata prvi čovjek opštine.
Agović je za naš portal pohvalio i parlamentarnu zrelost naših odbornika koja se izdigla na veoma visoki nivo, a što se najbolje vidi kroz uzajamno uvažavanje, toleranciju i razumijevanje svih političkih subjekata. Osim toga, istakao je i dobru saradnju naše opštine sa drugim susjednim opštinama u Crnoj Gori ali i šire, posebno ističući saradnju sa opštinom Tutin, sa kojom će se u budućnosti povezati i modernom saobraćajnicom.
,,Podsjetiću građene da smo prošle godine dobili prestižnu nagradu OEBS-a kao prvu nagradu za najbolju praksu u komunikaciji sa građanima, sa akcentom na komunikaciju sa ljudima iz dijaspore. To je bila kruna našeg rada i tako smo prvi put na institucionalan način u razvoj naše dijaspore uključili mnogobrojnu dijasporu. Na ovaj način mi možemo mnogo postići i to je ključ našeg uspjeha. Dakle, dobra saradnja sa Vladom Crne Gore i našom dijasporom uz podršku naših građana u smislu redovnog izmirivanja obaveza prema lokalnoj samoupravi. Na taj način otvaramo nove vidike, nove projekte i nove saradnje”, zaključio je Agović.

SELMA ADROVIĆ