RAMAZANSKI PROGRAM NA RADIJU PETNJICA

Džamija u Petnjici

Cijenjeni slušaoci, povodom nastupajućih mubarek ramazanskih dana primite naše  čestitke!

Vašoj cijenjenoj pažnji preporučujemo “Ramazanski program”

U saradnji sa našim prijateljima iz radio “Bir” iz Bosne i Hercegovine, Medžlisom Islamske zajednica Petnjica i Opštinom Petnjica, Radio Petnjica emituje 29 emisija.

 O RAMAZANU

Ramazan u 2017 godini počinje u subotu 27. 05. i traje 30 dana. Ramazan je uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski kalendar solarni kalendar a Islamski kalendar je lunarni kalendar. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome je li Mjesec viđen ili ne.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta ramazana. Bajram se kod Bošnjaka obično čestita ovako: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: “Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.” Odgovara se ovako: Allah razi olsun, u prevodu: “Neka je Allah zadovoljan.” Ramazanski bajram je islamski blagdan koji se obilježava za kraj ramazana.

Ramazan je jedan od posebnih mjeseci u Islamu. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu. Tokom trideset dana ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševal i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njim se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.