FAIKOVIH DEVEDESET: NEKADA SE PUNO DOLAZILO, A SADA SE MNOGO ODLAZI IZ BIHORA

Faik Adrović

Faik Adrović, devedesetogodišnjak iz Petnjice je 19. maja proslavio svoj rođendan. Ovaj poznati bihorski trgovac je bio radnik Zemljoradničke zadruge u Petnjici, aktivan u društveno-političkim organizacijama, a bio je i predsjednik penzionera i odbornik opštine Petnjica u njenom prošlom sazivu.

Sada je penzioner koji još uvijek aktivno obavlja dužnost predsjednika Saveza boraca. Veoma je dobrog zdravlja.

“U Petnjici sam doselio 1970. godine. Prije toga sam živio na Boru. Ovdje sam podigao svoju mnogobrojnu porodicu i živio od poštenog rada. Život je tada bio teži ali zasigurno i ljepši. Bavio sam se trgovinom i bio jedan od najpoznatijih trgovaca na ovim prostorima”, kaže Adrović.

U razgovoru za naš portal prisjetio se vremena kada se trgovinom nije bilo lako baviti.

,,Roba se dobavljala sa raznih krajeva, iz Dubrovnika, Kotora, Ulcinja, preko Vetrenika, Andrijevice i Berana pa do Petnjice i to sve konjskim karavanima. 1952. godine smo u Petnjici formirali Zemljoradničku zadrugu, od tada sam i ja počeo  da se bavim trgovinom. Drugačije se tada trgovalo, oskudnije. Cigare su se kupovale na komad, a ulje, so, šećer i gas na mjeri. Nije bilo lako, pogotovo posle rata. Jedno vrijeme se trgovalo i pomoću bonova, ,,na tačkice”, ali i to je kratko trajalo”, priča Faik.

Iako je život bio teži od današnjeg, Faik rado govori o prošlim vremenima.

,,Ljudi su bili zadovoljni, radilo se i privređivalo. Petnjica je bila lijepa varoš, naseljena. Pazarni dan, stočna pijaca pa mevlud…to su bili srećni dani i to je bilo srećno društvo. Dolazilo se u Petnjicu, dolazili su učitelji i nastavnici, ljekari, radnici…mnogo se dolazilo. Sada se mnogo odlazi odavde”, zaključuje Faik.

Iako po svijetu ima mnogobrojnu porodicu, Faik najradije i najviše boravi u Petnjici.

SELMA ADROVIĆ