ADAPTACIJA DOMA ZDRAVLJA U PETNJICI

Juče su počeli građevinsko-zanatski radovi u domu zdravlja u Petnjici, kao i u domovima zdravlja Nikšić, Kolašin i Andrijevica i zdravstvenim stanicama Petnjica i Murino, u vrijednosti od oko 725 hiljada eura počeli su, u cilju unaprjeđenja energetskih karakteristika objekata.
Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je rok za zavšetak radova, koji se izvode u okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, 31. avgust.
“U domovima zdravlja Nikšić, Kolašin, Andrijevica i zdravstvenoj stanici Petnjica tokom prošle godine završeni su radovi na adaptaciji termo-tehničkih instalacija sa elektro instalacijama, čime je grijanje u svim objektima pušteno u rad, a ukupna vrijednost pomenutih radova bila je oko 121 hiljada eura“, navodi se u saopštenju ministarstava ekonomije i zdravlja.
Iz ministarstava su precizirali da će nakon završetka početih građevinsko-zanatskih radova, zdravstveni objekti biti u cjelosti energetski adaptirani i uslovi komfora, odnosno boravka pacijenata i rada medicinskog osoblja biće značajno poboljšani.
“U okviru projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji se implementira od 2009. godine, do sada je energetski adaptirano 11 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova oko 8,7 miliona eura“, navodi se u saopštenju.
Projektom se, kako se dodaje, finansira primjena mjera energetske efikasnosti, koje se, prije svega, odnose na zamjenu fasadne stolarije, postavljanje toplotne izolacije na omotaču zgrade, poboljšanje unutrašnjeg osvjetljenja, modernizaciju ili potpunu zamjenu kotlarnica uz modernizaciju cjelokupnog sistema grijanja i modernizaciju sistema za pripremu sanitarne tople vode.
“Projekat Energetska efikasnost u Crnoj Gori finansira se kroz zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona eura u cilju unaprjeđenja energetske efikasnosti i uslova komfora u javnim objektima. Prva faza realizacije projekta iznosila je 6,5 miliona, a druga pet miliona eura“, rekli su iz ministarstava.
Za realizaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim objektima zaduženo je Ministarstvo zdravlja. Ministarstvo prosvjete je, u okviru prve faze projekta, a kada su se izvodili radovi na obrazovnim objektima, bilo zaduženo za realizaciju projekta energetske efikasnosti u obrazovnim objektima. Direktorat za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije je odgovoran za koordinaciju Projekta i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvjete.
Rok za završetak projekta je mart naredne godine.

SELMA ADROVIĆ