BD FOND POMAŽE POZORIŠTU “DIVAN”

Donacija BD Fonda: Duraković, Ramčilović, Rastoder

Članovi upravnog odbora BD fonda Ervin Duraković i Enver Rastoder uručili su donaciju u iznosu od 500 eura predsjedniku pozorišnog društva „Divan“ iz Petnjice, Rehu Ramčiloviću.

Durakovića je podsjetio da je BD fond osnovan 2007. godine u Luksemburgu te da je riječ o udruženju humanitarnog karaktera, koje je do danas realizovalo veliki broj projekata od izuzetne važnosti za građane Bihora.

„Prvenstveno pomažemo građane koji su su se opredijelili da žive u Bihoru. Koliko je ozbiljno udruženje, najbolje govori podatak da u svom upravnom odboru su tri člana sa područja opštine Petnjica i naš zadatak je da koordinišemo na relaciji Petnjica – dijaspora. Mi, koji živimo i radimo ovdje, najbolje poznajemo situaciju, poznajemo ciljnu grupu prema kojoj je upućen BD fond. Kada ovo kažem, mislim prije svega na to da poznajemo učenike i studente kojima je potrebna pomoć prilikom školovanja, a to je zapravo primarna ciljna grupa ovog fonda. Jedan od osnovnih i najprepoznatljiviji projekat jeste projekat finansiranja podrške, tj. stipendiranje studenata iz redova našeg naroda. U prvom planu su studenti sa područja Bihora sa lošom finansijkom situacijom“, izjavio je Ervin Duraković, dodajući niz aktivnosti ovog fonda, kao što je pomoć bolesnima u teški i akutnim situacijama, kao i pomoć u nabavci medicinskih aparata i opreme isturenih zdravstvenih ustanova kao i niz ostalih aktivnosti koje su sprovedene od strane BD fonda.
Rastoder je takođe podsjetio na niz aktivnosti koje je sprovelo ovo humanitarno društvo „Čast mi je što sam bio od početka sa tim ljudima, što sam učestvovao u aktivnostima kada smo prikupljali dokumenta za prve studente stipendiste. Uvijek smo bili tu da pružimo podršku onima kojima je zaista bila potrebna. Siguran sam da jedan broj ljudi nikada ne bi upisao fakultet, zbog materijalnog stanja, ali eto, danas možemo da se zahvalimo i pohvalimo činjenicom da prvi stipendisti BD fonda su učitelji u osnovnoj školi u Petnjici. Danas rade i danas vaspitavaju djecu u našoj školi. Ova humanitarna organizacija i ovi entuzijasti, jednim velikim i pozitivnim primjerom, vraćaju ovom kraju na najhumaniji način. Članovi ovog udruženja novac izdvajaju od svojih primanja, uplaćuju u fond i iz njega se finansiraju studenti. Stoga želim da im se najsrdačnije zahvalim. Svakog mjeseca redovno izmiruju tu svoju obavezu i nikada do sada nije se desilo da se zakasni sa uplatom“, kazao je Enver Rastoder.

Reho Ramčilović je istakao da donacija za pozorišno društvo koje je u povoju, puno znači. „Kao i svako mlado društvo, kutlturnog karaktera, imamo problema sa finansijskim sredstvima. Najiskrenije se zahvaljujem BD fodnu. Ova novčana sredstva itekako nama znače. Prije svega, ovo će nam biti dobra potpora za obezbjeđivanje rekvizita, kostima, jer smo dosta siromašno društvo sa tog aspekta. Za protekle dvije godine od kada postojimo, mi smo dosta toga uradili i obišli. Već smo gostovali u Luksemburgu gdje smo se predstavili sa dvije predstave. Međutim, osjetilo se da nismo dobro opremljeni, da nismo imali adekvatnu scenu, tako da nam je ova donacija od strane BD fonda došla u pravom trenutku“, istakao je između ostalog Reho Ramčilović, naglašavajući da pomoći od drugih instanci, kako iz inostranstva, tako i onih državnih, pa čak i ministarstvo kulture Crne Gore, nijesu do sada imali sluha za potrebe koje su neophodne za uspješno postojanje i funkcionisanje ovog pozorišnog društva.

DENIS BOŽOVIĆ