PETNJIČANIN GODIŠNJE ZA TREĆINU UVEĆAVA PROIZVODNJU

Petnjica, pogled iz vazduha.

Proizvodnja organskih žitarica, koje su veoma tražene u Crnoj Gori, izuzetno je zahtjevan posao zbog čega je neophodna kontinuirana aktivnost svih nadležnih u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih proizvoda, smatra poljoprivredni proizvođač iz Petnjice Avdul Adrović.
Rekorder u proizvodnji organskih žitarica u našoj zemlji kaže da nije nimalo lako zadržati atribut uzornog poljoprivrednika u uslovima kada Zadruga Vrbica nema sopstvenog zemljišta, već koristi poljoprivredne parcele u zakup, što zahtijeva velike materijalne i finansijske troškove. Zemljište na kome uzgaja žitarice je na prostoru Petnjice, Berana, Bijelog Polja i Rožaja, na Koritskoj i dijelu Pešterske visoravni.
“Nije nimalo jednostavno obrađivati toliko parcela, na različitim lokacijama i uzgajati žitarice uz strogo poštovanje svih standarda koji su obavezni u proizvodnji zdrave organske hrane. Praktično svakodnevno sve te parcele treba obilaziti i kontrolisati, što traži ogromno vrijeme i novac. Moj radni dan traje 15 sati, najčešće i duže i nerijetko mi ponestaje vremena da završim sve obaveze”, rekao je Adrović za Glasnik Privredne komore.
On se ovim poslom bavi od 2006. godine, od kada godišnje proizvodnju povećava 20 do 30 odsto.
“Nastojim da održim trend rasta proizvodnje jer je to preduslov razvoja ovog izuzetno zahtjevnog biznisa. U proizvodnji hrane imamo pet stalno zaposlenih radnika i 40 sezonskih. S vremena na vrijeme, u posao je uključena porodica”, naveo je Adrović, koji žitarice i povrće prodaju isključivo u Crnoj Gori u marketima i prodavnicama zdrave hrane. Najveći dio proizvoda plasira u Podgorici i Budvi, kao i na sajmovima.
“Nadamo se nekim boljim vremenima, kada ćemo moći da izvozimo proizvode, jer im je tržište Crne Gore malo”, poručio je Adrović

DNEVNE NOVINE