KO I ZAŠTO POKUŠAVA DA RAZBIJE BOŠNJAČKU STRANKU

Kabinetski analitičari nijesu, izgleda, sve manje pouzdani samo u Crnoj Gori. Omanu, češće no bi se očekivalo, i u zemljama nesumnjivo izdašnijih administrativnih i ostalih podrazumijevajućih kapaciteta. Prema veoma pouzdanim Pobjedinim izvorima iz Novog Pazara, Rožaja i Plava, priča je sljedeća.

Samo tri dana poslije parlamentarnih izbora, održanih 16. oktobra prošle godine, posrednici nedodirljivih šefova “navukli“ su se na navodne po datke sa terena, distribuirali ih u inostranstvo; tamo gdje treba; a onda je “veza pukla“. Neko je nešto saznao; neki ljudi su pohapšeni, a neki su se blagovremeno samoisključili…

Grozno porijeklo

Bez obzira “na okolnosti” oko 200 hiljada dolara namijenjenih za potkupljivanje dvojice poslanika i trojice uglednika i visokih funkcionera Bošnjačke stranke, vraćeno je u cijelom iznosu. Valjda u jednu Republiku zemlje otkud su i adresirani. Prosto: posao je propao! Plan o formiranju vlasti crnogorske opozicije, na čelu sa Demokratskim frontom, ali sa Bošnjačkom strankom kojoj je ponuđeno i mjesto premijera, jednostavno nije uspio. Nepoznata su i imena vozača i tjelohranitelja izvjesnog muftije “iz balkanskih krajeva“ kojima je novac predat posredstvom dvojice nižerangiranih zaposlenika u sjedištu jedne od sarajevskih para-humanitarnih organizacija, koja je u direktnoj vezi sa novopazarskim središtem.

Torba u kojoj su bili dolari prošla je novopazarsku provjeru, krenulo se sa “transportovanjem“ ka jednom od propusnijih graničnih prelaza prema Crnoj Gori, a na jednom od unaprijed planiranih odmorišta, uočeno je da je pošiljka porijeklom iz Groznog?!

Eliminisati Đukanovića

Teško je novinarski provjerljivo otkud unutar cijelog projekta glavni grad Čečenije, čak i njen predsjednik Kadirov?! Naposljetku a što bi Čečenima i njihovom lideru, uprkos svim unutrašnjim problemima, koristila bilo kakva turbulentna vjersko-politička situacija u Crnoj Gori?!

Ipak, podsjećanja radi Pobjeda je nekoliko mjeseci unazad bla u saznanju da je jedan od najvažnijih povjerenika Kadirova nudio reisatu Islamske zajednice u Crnoj Gori svaku vrstu bratske duhovne i posebno izdašne finansijske pomoći ukoliko reis Rifat Fejzić “ubijedi“ čelnike Bošnjačke stranke da svoje koalicione kapacitete stave u funkciju rušenja pro natovske politike aktuelne vlasti i eliminišu (?!) svaku vrstu uticaja bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Novopazarski udari

S obzirom na to da iz sjedišta Islamske zajednice u Podgorici nije stigao očekivani odgovor sa obrazloženjem da se u međupartijske i političke odnose ne žele miješati uslijedili su još žešći udari, posebno na reisa Fejzića.

Najbrutalniji su stizali iz novopazarskog Muftijstva, čiji je vršilac dužnosti (muftije) hafiz Abdurahman efendija Kujević, nekadašnji “samoizolovani“ rožajski imam, koga je svojevremeno preuzeo bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić imenujući ga za svog pomoćnika, a kada je sa duhovne prešao u osvajanje političke karijere, postavio ga je za vršioca dužnosti.

Paralelni procesi odvijali su se sve intenzivnije i na političkom planu. Što djelovanjem Demokratske bošnjačke zajednice na čelu sa Hazbijom Kalačem, inače bivšim potpredsjednikom Bošnjačke stranke, što stalnim pokušajima izazivanja unutrašnje nestabilnosti BS i podrivanjem autoriteta predsjednika Rafeta Husovića i njegovih najbližih saradnika.

“Komešanja“

Posebno je bilo višeslojno zanimljivo učešće predsjednika plavske opštine Orhana Šahmanovića u diplomatskoj misiji lidera Demokratskog fronta u Čečeniji, a njegove kontroverzne izjave, ne samo tim povodom, uglavnom su odudarale od javne političke legitimacije stranke čiji je visoki funkcioner. Što je i potvrđeno na organima BS.

Izvjesna unutarstranačka “komešanja“ izazvala je i smjena Adnana Muhovića sa funkcije predsjednika petnjičkog parlamenta, kao i prethodno istupanje Bošnjačke stranke iz koalicionog saveza u Bijelom Polju. U kojoj mjeri takvi, ali i još cijeli niz sličnih i još zanimljivijih „detalja“ mogu među Bošnjacima ojačati zagovornike koalicionog razlaza sa Demokratskom partijom socijalista na državnom nivou i znatnije oslabiti pozicije Husovića, pokazaće vrijeme.

Znatno skorije, no što se još juče činilo

POBJEDA – R. TOMIĆ