USKORO IZRADA PROSTORNOG PLANA OPŠTINE PETNJICA

Petnjica

Ovih dana je završena procedura oko izbora najbolje ponude za izradu prostornog plana opštine Petnjica. Ovo je jedna od najznačanjnih aktivnosti koje lokalna uprava realizuje kada je u pitanju izrada planske dokumentacije, jer je prostorni plan krovni dokument na osnovu kojeg se rade planovi nižeg ranga.

Tokom javne rasprave uključio se veliki broj ljudi, koji su imali priliku da daju svoju sugestiju i mišljenje što je posebno obradovalo ljude iz lokalne uprave.

„Bilo je i sugestija iz dijaspore odnosno od pojedinih članova Savjeta za ekonomski razvoj pa je samim time i javna rasprava dobila na kvalitetu. Najvažnije je istaći da ćemo kroz dobijanje ovog planskog dokumenta imati jasno definisane zone za sve oblasti, a posebno za one segmente koji se tiču ekonomskog razvoja naše opštine. Kada ovo kažem mislim, prije svega da ćemo ovim planskim dokumentom definisati indusrtijsku zonu, definisati mjesta gdje se mogu graditi ugostiteljski turistički sadržaji koji će služiti našoj namjeri da razvijamo agro i eko turizam. Zatim, planom će se predvidjeti kompleksi za poljoprivredno industrijsku proizvodnju kao i za sektor drvoprerade ali i za sektor energetike. Uporedo radimo stragegiju razvoja opštne za period 2017/21 pa će se ova dva značajna dokumenta ja se nadam naći na usvajanje krajem tekuće godine uz infrastrukture projekte, koji se tiču prije svega saobraćaja. Cijenim da će svako ko je potencijalni investitor imati više uslova i pretpostavke za brzo i neometano započinjanje biznisa na prostoru naše oštine. Vrijednost za ovu prostornu dokumentaciju procijenjena na oko 100 000 eura što podrazumiejva i izradu studije o Zaštiti životne sredine a za ovu studiju je procedura u toku oko izbora najbolje ponude. Sredstva su predviđena od strane lokalnog buđžeta i Ministarstva održivog razvoja i turizma“, kazao je za portal Radija Petnjica predsjednik opštine Samir Agović.