MUHOVIĆ: INTERESE NARODA STAVIO SAM IZNAD LIČNIH

Adnan Muhović

PREUZETO SA RADIO ROŽAJE

Na vanrednoj sjednici SO Petnjica, održanoj 17. marta, Adnan Muhović je smijenjen sa pozicije predsjednika parlamenta te opštine. Njegovu smjenu zatražila je većina odbornika koja smatra da je svojim nastupima u medijima doprinio podizanju tenzija i multietničke netrpeljivosti u Crnoj Gori.

Tim povodom, gost našeg programa bio je Adnan Muhović, predsjednik OO BS u Petnjici i doskorašnji predsjednik lokalnog parlamenta.

Komentarišući novonastalu političku situaciju u Petnjici, Muhović tvrdi da je u toku podnošenja inicijative i ukupnog  procesa za njegovo razrješenje prekršen Poslovnik o radu Skupštine, Statut opštine i druga pravna akta te da će, shodno tome, odbor na čijem je čelu, podnijeti tužbu Upravnom sudu.

„To je bila najsramnija sjednica u istoriji parlamentarizma, događaj koji je kod Bihoraca a i šire, okarekterisan kao najsramniji događaj u Bihoru. Moju smjenu zatražili su odbornici DPS-a, doskorašnji koalicioni partneri, dva samostalna odbornika koji za sebe kažu da su odbornici SD-a, i dva odmetnuta odbornika SDP-a, koje je Socijaldemokratska partija isključila iz partije i stranačkih organa“.

Tvrdnju da njegove izjave remete multietnički sklad u državi,  a koja je bila uzrok pokrenute inicijative za njegovu smjenu, Muhović poistovjećuje sa uskraćivanjem slobode govora političkim predstavnicima Bošnjačkog naroda. U okviru komentara o Njegošu i njegovom djelu “Gorski vijenac”, Muhović je kazao da je o njemu rekao manje nego što on o sebi govori, jer Njegoš kaže: “Ko na Kur'an ne misli pljunuti, neka bježi glavom bez obzira”.

 „Interese naroda stavio sam iznad ličnih interesa i stao uz pripadnike svoje religije i nacije bez namjere da vrijeđam druge“, zaključio je.

S obzirom na to da politika vladajuće koalicije na državnom nivou zagovara politiku multikulturalizma i pomirenja, pitali smo ga da li je „pravo vrijeme“ da se pokreću takva pitanja, na šta je potvrdno odgovorio, navodeći da je prijedlog da se Njegošev dan rođenja slavi kao državni praznik glavni pokretač čitave priče, te da isti nije ušao u  skupštinsku proceduru zahvaljujući političkim predstavnicima Bošnjačke stranke u Vladi Crne Gore.

Prema njegovim riječima, mnogo je uzroka koji su doveli do raspada koalicije u Petnjici, smjena predsjenika lokalnog parlamenta bila je samo povod.

„DPS se svim silama bori i sebi je postavio cilj da sruši Bošnjačku stranku po opasnom  sistemu „odozdo prema gore“ , dakle, rušenje od opštinskih odbora, pa kada dođe vrijeme i na državnom nivou. U prilog tome govori činjenica da je izbacila BS iz vlasti u Bijelom Polju, da je predizbornom kampanjom predvidio smjenu predsjednika lokalnog parlamenta u Petnjici, za odbor u Rožajama, prema mojim saznanjima, priprema poseban scenario“…

Muhović smatra da će se prekid koalicije DPS-BS u Bijelom Polju i Petnjici odraziti i na koaliciju na državnom nivou jer, prema njegovom mišljenju, koalicioni sporazum nije u potpunosti ispoštovan a od političkih predstavnika iz redova svoje stranke očekuje da jasno postave granicu DPS-u.

Kaže da je iznenađen izjavom premijera Duška Markovića povodom događaja u Petnjici u kojoj, između ostalog, tvrdi da je Muhović neodgovoran prema državnim interesima.

„Da je jedna takva izjava potekla od Mehmeda Adrovića, koji je predsjednik OO DPS-a u Petnjici, ne bih bio iznenađen, ali da predsjednik Vlade upućuje takvu vrstu latentne prijetnje Bošnjačkoj stranci u cjelosti, iznenadilo me je, ali me nije uplašilo…Ako hoće da govori o odgovornom vođenju politike, neka krene iz svog dvorišta i neka se pozabavi aferama „Snimak“, čiji su akteri Samir Agović, Meša Adrović i Erol Muratović, koji se ne vade iz tužilaštva u Beranama,a koji su ujedno kadrovi DPS-a“…

Za kraj razgovora je naglasio da su Bošnjacima i pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori, od strane DPS-a ugušena mnoga prava, uključujući i pravo slobodnog govora, te da će odbor na čijem je čelu voditi borbu za ostvarivanje istih kroz institucije sistema, te da je aktuelno dešavanje funkcionere OO Bošnjačke stranke u Petnjici učinilo herojima u očima naroda, jer su žrtvovane pozicije u korist kolektivnog interesa.