MINISTAR STAMATOVIĆ POSJETIO ZK „BIHOR“ IZ LUKSEMBURGA

Ministar savjetnik u ambasadi Crne Gore u Briselu, zadužen za saradnju sa crnogorskom dijasporom u Luksemburgu – Predrag Stamatović, posjetio je, 27. marta ove godine ZK „Bihor“ u Luksemburgu.
U prostorijama ZK „Bihor“ ministar Stamatović je naišao na topao doček UO i članova ovog udruženja, a prvi se obratio predsjednik UO, dipl. ing. agronomije Esko Halilović, koji mu je poželio dobrodošlicu i predstavio lepezu aktivnosti udruženja, apostrofirajući kulturne i humanitarne aktivnosti.
Ministar Stamatović se zahvalio na izuzetno toplom prijemu i dodao:
– Mi smo, putem vaše revije Bihor, a i na druge načine dobro informisani o vašim aktivnostima i upoznati da ste vi jedno od najuspješnijih crnogorskih udruženja u dijaspori. A sada ću vam, rekao je ministar Stamatović, saopštiti jednu po vas vrlo važnu informaciju da će se ove godine po prvi put uručivati državne nagrade udruženjima i pojedincima iz dijaspore, i to, ove godine, neće biti u Podgorici već u Petnjici tokom tradicionalne manifestacije „Dani dijaspore“.
– Što se tiče proslave Dana nezavisnosti Crne Gore u Luksemburgu mi ćemo, naglasio je ministar, iz Ambasade u Briselu doći koliko god da ih bude, ali bismo bili sretni da to, kao i prošle godine, zajednički organizujete, na što je predsjednik udruženja Esko Halilović dodao kako smo na dobrom putu da i ove godine zajedno sa drugim udruženjima obilježimo ovaj značajan datum.
Edin Medo Latić govorio je o skorom pokretanju fabrike medicinskog uglja u Petnjici i naglasio da je u intezivnim pregovirama sa opštinskim i državnim organima u Crnoj Gori oko realizacije ovoga projekta. Ministar Stamatović je ponudio punu saradnju i pomoć kako bi se ovaj značajan poduhvat što prije realizovao.
Remzija Hajdarpašić, sekretar ZK „Bihor“ je naglasio da je trenutno najvažnije pitanje ekonomski procvat Petnjice i Bihora, ne bi li se nekako zaustavilo iseljavanje koje prijeti da ugasi život u Petnjici. Po tom pitanju on je naglasio da je otvaranje kvalitetnih putnih pravaca osnovni preduslov za bilo kakav razvoj Bihora.
Susretu je prisustvovao i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu dipl. arhitekta Remzija Camić koji je naglasio da je prošle godine posjetio svoje rodno Rožaje i okolinu, kao i bihorski kraj, te se uvjerio o nepoštovanju pravila ponašanja koncesionara koji eksploatišu građevinsko i ogrijevno drvo, ostavljajući za sobom neviđeni korov i direktno utiču na narušavanje bio-diverziteta u tom kraju. Naglasio je da duboko vjeruje u uspjeh preduzeća koje pokreće Edin Latić sa svojim kooperantom iz Holandije. U nastavku svoga izlaganja konzul Camić je upoznao prisutne da je vodio nekoliko razgovara sa pojedinim avio-kompanijama kako bi se uspostavio avio-most između Crne Gore i Luksemburga i izrazio optimizam da nećemo dugo čekati na taj datum.
Poslije zvaničnog sastanka, kako i dolikuje, uslijedilo je gozba i srdačno druženje.
Sofija Rastoder