SREDNJOŠKOLAC FARMER HARIS RASTODER: DO OSAM ĆU NAMIRITI KOZE, A ONDA IDEM U ŠKOLU

Haris Rastoder

Srednjoškolac iz Radmanaca Haris Rastoder je na vrijeme shvatio onu staru poslovicu – “uzdaj se u se i u svoje kljuse” pa je, ne čekajući pomoć ni od države, a ni od opštine, kupio 30 koza i 30 jarića i napravio svoju mini farmu.

Petnjički devetnaestogodišnji učenik srednje škole, smjer poljoprivreda se slijedeći svoje snove hrabro se upustio u biznis

“Imao sam nešto para pa sam pošao do Godijeva i od jednog čovjeka kupio koze. Ovu staru kuću, zapravo donji boj Hifzove kule, sam preuredio i smjesto svoje malo stado. Mislim da im je ovdje dobro”, kaže novopečeni farmer.

Nenavikao na dosadna novinarska pitanja i fotgrafisanje, Haris kaže da veliku pomoć ima od starijeg kolege Kenana Rastodera koji ima veliku farmu koza i ovaca kao i mljekaru. Upravo ta činjenica, da u Radmancima radi mljekara, daje sigurnost i nadu da će Haris uspjeti u svom naumu, da obezbijedi sebi i svojoj porodici egzistenciju sa svog imanja i sa svojih deset prstiju.

Ovaj vrijedni Bihorac je navikao da ništa ne pada s neba, navikao na rad i dobijanje stvari na teži način, misli da neće biti toliko teško ispuniti sve obaveze.

“Imam 19 godina i mislim da će mi ovaj posao dobro ići. Kenan mi pomaže dosta i savjetima ali i konkretno. Imam majku, mlađeg brata i sestru pa će mi pomoći oko koza. Časovi mi počinju u osam sati ujutro. Ustajaću oko šest, pa ću namirit oko koza za sat i po i onda do škole. Stići ću sve. Nije to teško. Vraćam se oko jedan popodne pa opet oko koza. Sa knjigom ću se družiti naveče. Uskladiću ja to sve”, optimistično zaključuje mladi farmer.

S.R.