BUDŽET ZA 2017. MILION I PO

Ovih dana je u toku javna rasprava o predlogu odluke o Budžetu za tekuću godinu. Nacrtom budžeta je akcenat dat na rješavanju iz oblasti infrastrukture, prije svega komunalne. Takođe i u ovoj godini je predviđeno 100.000 eura za izgradnju vodovoda za 600 domaćinstava kako bi riješili pitanje vodosnabdijevanja a sredstva će se utrošiti na nastavku radova. Ove godine će se raditi i na rešavanju vodosnabdijevanja u MZ Savin Bor kao i u ostalim MZ ukoliko se pokaže interesovanje od strane građana a budžetom su predviđena sredstva za te aktivnosti. Budžetom je takođe predviđeno se da u značajnoj mjeri pomogne Komunalno preduzeće i turistička organizacija u Petnjici kao i Centar za kulturu. Olakašavajuća okolnost za lokalnu upravu jeste i činjenica da je u ovoj godini opredijeljeno 200.000 eura iz egalizicionog fonda, pa sada on iznosi 700.000 eura. Nacrtom Budžeta je predviđeno da se radi i na sanaciji oštećene saobraćajne infrastrukture. Sredstva predviđena budžetom za ovu godinu od koje bi trebalo građani da imaju direktnu korist i u ovoj godini su predviđena sredstva za subvnecije u pojloprivredi i u odnosu na prošlu godinu uvećana su za 5.000 eura.

Ponuđenim nacrtom budžeta su predviđena sredstva za otplatu duga prema opštini Berane koji su, potpisivanjem sporazuma o preuzimanju radnika, petnjička lokalna uprava preuzeli u iznosu od 235.000 eura se vrate na ime plata i doprinosa, a dinamika vraćanja duga jeste u 30 rata.

„Ono što je važno reći to je da je i u ovoj godini budžet koncipiran tako da bude razvojni kako bi zadovoljio što veći broj potreba naših građana u svim oblastima. Mi se oslanjamo i na sredstva iz kapitalnog budžeta Crne Gore kroz Direkciju javnih radova i Ministarstvo saobraćaja i kada se sve to sabere, sasvim je sigurno da će biti i u ovoj godini višemilionskog ulaganja. To je najbolja potvrda da je iz godine u godinu sve više investicija u našoj opštini. Trudili smo se da minimalno opteretimo budžet sa operativnim troškovima, maksimalno smo ušteđeli na telefonskim uslugama, na kancelarisjkom materijalu i sve je na nivou minimuma jer samo na taj način, sa uštedom, možemo raditi na dobrim stvarima“, izjavio je za portal radija Samir Agović, predsjednik opštine Petnjica. Nacrtom budžeta su predviđena sredstva za izradu prostorno planske dokumentacije u iznosu od 100.000 eura jer je lokalna uprava akcenat stavila na uređenju prostorno planskog ambijenta u Petnjici. Od kada je Petnjica povratila status opštine, ovo je četvrti Budžet koji treba da se donese. U prvoj godini Budžet je bio 130.000 eura, a onda je iz godine u godinu dolazilo do njegovog povećanja koji je pratio potrebe lokalne uprave u skladu sa razvojem opštine, tako da je, predlogom nacrta budžeta za ovu godinu, ukupna suma iznosi 1.533.500 eura. Za danas je zakazana javna rasprava o nacrtu budžeta sa predstavnicima političkih subjekata u opštini. Nakon javne rasprave, predlog se šalje Ministarstvu finasija radi dobijanja mišljenja, a nakon toga će uslijediti i sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će budžet biti usvojen. Lokalna uprava, shodno zakonu, mora da usvoji Budžet do 31.marta.

DENIS BOŽOVIĆ