MUHOVIĆ: MI NEĆEMO ĆUTATI KAO BJELOPOLJCI, HUSOVIĆU JE PREČI PETNJIČKI ODBOR BS NEGO KOALICIJA SA DPS

Adnan Muhović

Predsjednik Skupštine Opštine Petnjica i funkcioner Bošnjačke stranke Adnan Muhović ponovio je svoje tvrdnje da je Njegoš “najveći krvnik” Bošnjaka i Islama, u magazinu “Bez granica” na TV Vijesti.
‘’Gorski vijenac otvoreno i nedvosmisleno poziva na sukobe i mržnju, na rat, vrijeđa religiju. Znači nijesu problem toliko Bošnjaci, Turci, poturice, kako već se kaže tamo, ali ne može jedan Njegoš ili bilo ko da vrijeđa Islam kao religiju, jer je vrlo mali za to. Nijesu Bošnjaci nepismeni da ne znaju ko je bio Njegoš. I vojnici takozvane vojske Republike Srpske su često hapšeni i u lijevom džepu su imali po jedan mali primjerak Gorskog vijenca. I jedan dio građana pravoslavne vjeroispovjesti takođe podržava tu priču, naročito Kuči pa i jedan dio Vasojevića’’, kazao je Muhović i dodao je da je njegovo mišljenje o Njegošu dominantno u Bošnjačkoj stranci.
‘’Da je moje mišljenje o Njegošu dominantno, pokazuje i to što poslanici BS nisu prihvatili Njegošev rođendan kao državni praznik’’, kaže Muhović.
Muhović se osvrnuo dešavanja 90-tih u Crnoj Gori i regionu, kao i učešće političkih aktera iz Crne Gore u njima.
‘’Ja se kao političar i kao čovjek časno, jasno i glasno ograđujem od politike DPS 90-tih godina, ali ta politika je od 1997. godine ipak malo sebe promijenila i promijenila svoj odnos prema Crnoj Gori. Nas Bošnjake je u životu kroz istoriju najviše koštalo to što smo vjerovali, a da bi bili bolje upućeni u procese koje teku morate biti u vlasti’’, kaže Muhović.
On se takođe osvrnuo i na odnose DPS i BS kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.
‘’Matematika dozvoljava DPS-u da u Petnjici formira vlast s nekom drugom strankom, međutim nije sve u životu matematika, posebno ne u politici, ali i ako jeste matematika, šta ćemo sa kombinatorikom na državnom nivou. Međutim, interesi naše partije su iznad svega interesi Bošnjaka u Crnoj Gori i ne zanima nas nikakva koalicija. Mi smo tražili grb na kojem će biti petnjička džamija iz 16-tog vijeka, DPS je tada bio protiv. Vjerujte ovaj opštinski odbor će biti preči BS i predsjedniku Rafetu Husoviću nego koalicija s DPS i ukoliko dođe do raskida koalicije doćiće do ozbiljnih problema sa nesagledivim posledicama, a neće doći do toga. Vlast DPS i BS ostaje u Petnjici do novembra kada su redovni lokalni izbori. Ako se bilo šta drugo desi doćiće do problema na državnom nivou, mi nećemo to posmatrati mirno kao naše kolege iz Bijelog Polja’’, dodaje Muhović.
Muhović se takođe uktratko osvrnuo i na inicijatvu da se u postizbornom periodu pregovara i sa opozicijom.
‘’Ja sam bio mišljenja tada i sada da se trebalo razgovarati sa opozicijom, ne po svaku cijenu praviti vlast i sa pozicijom i sa opozicijom, već razgovarati sa svima. Ja i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović smo neformalno razgovarali sa liderima opozicije i mislim da je to bilo dobro za pregovarački tim BS.
Vrijeme je bilo da preuzmemo odgovornost I vrijeme je da Bošnjaci budu na najznačajnijim funkcijama u ovoj državi. Malo im smeta što danas imamo pet šest ministara u Vladi Crne Gore iz bošnjačkog naroda, jer nisu navikli, već su navikli na to da Bošnjaci budu ministri bez portfelja, da budu nekakvi zamjenici. Međutim vremena se mijenjaju, dio smo vlasti bez kojeg se ne može I uzeli smo najjače resore, preko kojih je DPS imao najveći ucjenjivački kapacitet, jer su to radili u svakom izbornom procesu’’ , zaključio je Muhović.
Muhović je kazao i da bi volio da vlast aktuelna traje četiri godine, je im je u ovoj Vladi bolje nego ikad jer sada mogu bolje pomoći nego ikada, da fer izbora nema ni u Japanu te da Bošnjačka stranka ne može nestati kao partija, jer su se oni izborili za to.

D.R.