IZ SAVINBORSKIH STRANA DIREKTNO MEĐU FUDBALSKE ZVIJEZDE FRANCUSKE

Nezaustavljivi Eldin Rastoder

Riječ je o mladom Eldinu Rastoderu koji je sa svoje tri godine 2006. sa ocem Rašom, majkom Ervinom i dvije sestre – Erikom i Lejlom doselio iz bihorskog sela Savin Bor u francuski grad Metz (Mec). Tu su i ostali.
Eldin se još u najranijem djetinjstvu okrenuo fudbalu. To mu je bila i ostala najveća ljubav. A ko to istakne ispred svih drugih izazova – uspjeh je zagarantovan.
Sa svojih sedam godina zaigrao je u FK „Maizieres les Metz“, gdje je ostao dvije godine i već tada skrenuo pažnju na sebe fudbalskih stručnjaka svoga kluba, ali i drugih koji budno prate odrastanje mladih fudbalera.
Za dvije sezone koliko je ostao u ovom klubu pokazao je manire i nevjerovatan urođeni talenat za fudbalski sport.
Na pomolu je velika zvijezda – zaključuju stručnjaci. Otac Rašo, bivši policajac u policijskoj stanici Petnjica i Berane – Crna Gora, se raduje , ali je i obazriv, te prati svaki njegov korak. Skoro da se ne odvaja od njega; na treninzima i utakmicama i on je , obavezno, tu.
Za dvije sezone igranja u ovom klubu – izborio se za najboljeg igrača u klubu sa najviše postignutih golova i asistencija. Nije to promaklo stručnjacima iz FK Metc koji ga sa devet godina dovode u svoje redove.
Već prvi prelazni rok!
Počevši prvu sezonu u Metz-u zaigrao je sa brojem 10 na leđima.
Igrao je turnire širom Francuske, Belgije, Njemačke, Luxemburga… Zadivio je mnoge, pogotovu „Skaute“ lovce na talente.
Sa deset godina zaigrao je protiv vršnjaka Barselone, Atletiko-Madrid, Benfike, Čelsiija, Bajer-Minhena, B. Leverkuzena, Šalke Dortmund, Intera, Juventusa…
U svakom meču bio je među najboljima. A u svojoj generaciji proglašavan je više puta za najboljeg igrača i strijelca u Francuskoj.
Više puta igrao je protiv Liona, Marselja i još mnogih slavnih klubova Francuske.
U 2015. godinu FC METZ raspisuje konkurs za prijem igrača u školu futballa i kolež karantin, te na konkurs se prijavilo oko 100 igrača iz Belgije, Francuske, Luksemburga…
Eldin Rastoder je među najboljima i od tada svakodnevno trenira dva sata dnevno.
Raste istinska fudbalska zvijezda porijeklom iz bihorskog sela Savin Bor – Sjever Crne Gore.
Igra lijevo i desno krilo i najbolji je strijelac u FK Metz u svojoj kategoriji.
U ovoj godini ima dva velika turnira: jedan u francuskoj, drugi u Italiji gdje će se sastati sa vršnjacima profesionalnih klubova iz cijele Evrope.
Najveća mu je životna želja da zaigra za državu svog porijekla – Crnu Goru.
Pa, poželimo mu sreću na putu slave i uspjeha.
I da, kada postane slavan i bogat, ne zaboravi Bihor.

F.S.