UDRUŽENJE CETINJE – INDIANA SAD: DOMOVINA SE NE KUPUJE NOVCEM

Predsjednik udruženja Cetinje iz Indiane SAD, Mirsad Jahović je javnim pismom članovima odruženja obrazložio razloge uskraćivanja podrške novoformiranom Savjetu za saradnju sa iseljenicima Vlade Crne Gore. Pismo objavljujemo integralno.

Poštovani članovi udruženja Cetinje,

Odlučio sam se da Vam javno napišem koji su razlozi da predsjedništvo Udruženja Cetinje , ne prihvata i ne želi nikakvu saradnju sa Savjetom za saradnju sa iseljenicima Vlade Crne Gore , koji je imenovan Rjesenjem Vlade Crne Gore u julu ove godine .
Napisaću Vam hronologiju postupka izbora kandidata u Savjetu sve sa ciljem da Vam ukažem koliko je procesnih grešaka uradjeno koje su u suprotnosti sa Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima .

Uprava za dijasporu je raspisala Javni poziv za kandidovanje predstavnika iseljenika za članove Savjeta za saradnju sa iseljenicima dana 07. marta 2016. godine. U sprovođenju Javnog poziva komiisija kojom je predsjedavao gdin Ljubiša Perović krši član 18 stav 3 Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljinicima, u kojem je propisan rok od 15 dana za zaključivanje javnog poziva(zaključno sa 22.03 2016). U pozivu je bilo naglašeno da će predlog kandidata biti razmatran samo ako je dostavljen u naznačenom roku. Medjutim, komisija dana 29.03 2016.g. produžava rok za sedam dana (do 07.04 2016.g) uz obrazloženje da su „postojali administrativno-komunikacioni problemi za neka udruženja“. Prilikom izbora predstavnika za članstvo u Savjetu, komisija koja je već jednom produžila rok za dostavu predloga , umjesto da sačine listu kandidata oni 8.06 2016. donosi „Uputstvo za izbor članova Savjeta za saradnju sa iseljenicima”. Ovo je jedinstveni slučaj u upravnoj stvari da komisija umjesto da postupa po rješenju-aktu organa koji je formirao, donosi Upustvo za svoj rad čime preuzima nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova suprotno odredbama Zakona o državnoj upravi i Zakona o Upravnom postupku . Pa da čudo bude još veće, nakon Upustva dana 14.06 2016 komisija donosi (sama sebi) dodatno pojašnjenje , kako će birati kandidate !
Radi pravilne informisanosti u Vladinom Rješenju o obrazovanju komisije, je shodno čl. 55 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave , moralo biti odredjeno sem sastava komisije, koje poslove , uslovi način rada kao i rokovi u kojima će se zadatak obaviti , komisija umjesto da obavi zadatak u poštovanju termina jasno definisanih zakonom i javnim pozivom , prolongirala izbor kandidata u nepoštovanju Zakona i kako sam već naveo preuzimanja nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova , jer predsjednik komisije za izbor kandidata , nije mogao potpisati Upustvo I dodatno pojašnjenje, kao što je to uradio gdin Ljubiša Perovic .
Prilikom sprovodjenja izbora Komisija slijedeci pomenuto Uputstvo i dodatno pojašnjenje , koje je sem protivuzakonitog donošenja u sadržini moze nazvati necijom “revijom zelja” nekog ko je u Savjetu želio “podobne”. Postavlja se pitanje zbog čega nije poštovan Zakon u izbornom procesu kandidata za Savjet koji treba da bude Savjetodavno tijelo Vlade Crne Gore?
Ovo su proceduralne greške koje su učinjene uz nepoštovanje Zakona i Ustava države Crne Gore i to bi bio dovoljan razlog da mi kao iseljeničko udruženje ne želimo podržati i dati legitimitet nečemu što je nastalo na osnovu “neprava” , jer nigdje na svijetu , pa ni u Crnoj Gori koja se zalaže za vladavinu prava , ne može se iz “neprava graditi pravo” u konkretnoj stvari Vladino Rješenje o imenovanju Savjeta doneseno 28.07 2016. nije zakonski održivo zbog učinjenih proceduralnih grešaka koje su prethodile njegovom donošenju.
Nadalje, nakon saznanja da su “odabrani” predstavnici iseljenika imenovi u Savjetu za saradnju sa iseljenicima Vlade Crne Gore, na konstitutivnu sjednicu Savjeta, održanu u Podgorici prisustvovali uz plaćene putne troškove, hotelski smjestaj i druge troškove iz budžetskih sredstava države Crne Gore u iznosu od 77.000eura , je nešto što je u blagom izazvalo nevjericu , zar “odabranima” koji trebaju da rade na povećanju saradnje iseljenika i matične države ,koji trebaju da rade na očuvanju tradicije i kultura naroda iz Crne Gore , treba platiti LJUBAV I PATRIOTIZAM ! Tim “odabranim “ kandidatima poručujem ispred predsjedništva udruženja Cetinje AKO STE UČESTVOVALI NA REFERENDUMU 2006.g. DA BI TO KASNIJE DO SMRTI NAPLAĆIVALI , RECITE KOLIKO KOŠTA TA LJUBAV DA JE PLATIMO (mi kojima je Crna Gora u srcu) A VI BUDITE TAMO GDJE SE DOMOVINA MOŽE KUPITI NOVCEM. Vi takvi ne možete biti predstavnici iseljenika iz Crne Gore NITI IMATE MANDATE OD NAS za takvo ponašanje!
Dalje razlozi za neprihvatanje takvog Savjeta su da četiri predstavnika iseljenika u Savjetu sa teritorije USA , prije i nakon konstitutivne sjednice u Podgorici, nijesu kontaktirali nijedno udruženje da naprave konsultacije sa iseljenicima i udruženjima , čuju njihove predloge, ideje ili eventualne probleme sa kojima se susreću u radu. Pošto četiri člana sa teritorije USA predstavljaju sami sebe u Savjetu, onda se od takvih kandidata I takvog Savjeta treba javno ograditi .
Pridružujem se pitanju koje su postavila pojedina iseljenička udruženja iz Evrope : Kome je potreban Savjet koji izvlači novac gradjana Crne Gore iz zemlje a ne rjesava probleme zbog kojih je i formiran?
Želim da naglasim zbog takvog gore navedenog izbora kandidata u Savjet, došlo je do problema u iseljeničkim udruženjima u Americi, Australiji, Kanadi, Makedoniji, Njemačkoj .
Sve gore navedeno , su poštovani članovi razlozi da se ovako formiranom Savjetu i “podobnim kandidatima” i njihovom načinu NE komunikacije sa iseljenicima i iseljeničkim udruženjima , ne može dati podrška za rad. U stvari oni je i ne žele, jer članovi Savjeta nemaju komunikaciju sa iseljenicima i njihovim udruženjima.
Ovo bi bio moj odgovor na pitanja koja mi postavljate u inbox-u , zašto i koji su razlozi da Udruženje Cetinje ne podržava rad takvog Savjeta? Najkraći odgovor bi bio da Savjet je oformljen zbog onih “nedodirljivih “koji su u njemu!
I na kraju da napomenem, da Udruženje Cetinje nije učestvovalo u kandidaturi, tako da nam ne može niko govoriti , da iskazujemo nezadovoljstvo , jer naš kandidat nije izabran u Savjet.
S poštovanjem
Predsjednik Udruženja Cetinje
Mirsad Jahovic