ZAVRŠENA DRUGA FAZA VODOVODA

Petnjica

Juče je i zvanično završena druga faza radova na vodovodu Murovsko selo. Projekat koji je od izuzetne važnosti za 600 domaćinstava, lokalna samouprava je dala akcenat na njegovoj realizaciji u zadnje tri godine.

„Veliku podršku nam je pružila Vojska Crne Gore koji su i prošle godine kao i ove radili na ovom vodovodu. Iskrenu zahvalnost upućujem Generalštabu i načelniku Samardžiću kao i ministrici odbrane Milici Pejanović Đurišić kao i inženjerskoj jedinici koja je bila na ovom projektu sa nama. Iskoristio bih priliku da im se zahvalim što su bili sa nama i priskočili u pomoć u danima kada nas je zadesio poplavni talas. Sa aspekta važnosti, ovaj projekat smo i u narednoj godini stavili u prioritete. Već smo uputili zahtjev prema Direktoratu za vodoprivredu za završetak radova na ovom projektu a stavili smo do znanja da nam je  i vodovod Višnjica u Savinom Boru veoma važan za našu opštinu. Postoji još jedna potreba a to je izgradnja vodovoda u Javorovi i o tome smo razgovarali sa ljudima iz Javorove i dogovorili sa njima da definišemo vodoizvorište i tek onda možemo da se usresredimo na izradi projektne dokumentacije“, izjavio je za portal Radija Petnjica Samir Agović, predsjednik opštine. U vodovod Murovsko vrelo je do sada uloženo oko 250 hiljada eura i to je jedna petina ukupnih sredstava koja su potrebna za realizaciju kompletnog projekta. Ako su uzme u obzir primarna i sekundarna mreža, preko milion eura će biti potrebno da se realizuje do krajnje tačke a to je selo Bare.

„Ističem da su građani od iznosa, koji je do sada utrošen, 70 hiljada eura dali što je značajna suma. Moram da se zahvalim kompaniji „Adriatic Properties“ koja nam je obezbijedila cijevi za jedan kilometar vodovoda a to kada pretvorimo u cifru, iznosi oko 50 hiljada eura. Ovaj vodovod je i dalje pod našom pažnjom i u narednoj godini ćemo da radimo na njemu i da obezbijedimo sredstva za njegovu realizaciju“, kazao je Agović najavljujući razgovor sa novim koordinatorom TIKE za Crnu Goru, gdje će i o vodovodu biti riječi.

Lokalna samouprava je uputila zahtjeve prema institucijam koje finansiraju projekte u CG, jer je sada momenat kada svi prave finansijsku konstrukciju za narednu godinu.

„Želim da se zahvalim i građanima koji daju maksimalan doprinos da se ovaj vodovod što prije završi“, kazao je Samir Agović. U jednom kanalu se postavljaju dvije cijevi, jedna koja ide za Radmance a druga koja ide prema Godočelju, Johovica i Tucanju. Jedam kilomet nabavke cijevi košta 51 hiljadu eura, a radi se o cijevima koje izdržavaju pritisak od 25 bari. Dužina primarnog voda je 16.5 kilometara a do sada je urađeno 5 kilometara i to najteže dionice vodovoda koje su izvodile specijalizovane mašine Vojske Crne Gore. Sada se očekuje da će lakše ići kopanje kanala jer teren do sela Bare, kuda treba da prođe vodovod, to dozvoljava.

DENIS BOŽOVIĆ