STAMBENI BLOK

Petnjica iz 1964.godine (foto Ado Softić)

Odmah poslije Drugog svjetskog rata, na imanjima Muratović Idriza i Kršić Šefkije, rukama stanovnika ovog kraja, u Petnjici su izgrađeni Dom kulture i zgrade za stanovanje – „Stambeni blok“ u kojima su se nastanili učitelji, nastavnici, policajci, uglavnom doseljenici iz Berana i Andrijevice. Bihorci su nove komšije lijepo primili, dočekivali u svojim kućama, pozivali na posjetke, veselja, često na svadbama oni bili svatovski starješine.
Petnjica je tada dobila struju iz mini hidrocentrale koja je napravljena na Plandištu, osvjetljavala samo uže područje Petnjice.
U ovoj varoši, čiji su žitelji vodili miran život, Ibrahim Pačariz je proveo svoj radni vijek. Par godina stanovao u privatnim kućama, a onda se nastanio u prizemnoj društvenoj zgradi. Radio kao nastavnik u petnjičkoj Osnovnoj školi, u slobodnom vremenu stvarao umjetnička djela.

U ovoj varoši se rađao život, radovalo i tugovalo, ašikovalo i izgrađivalo. Bila su to vremena kada nije bilo televizijskih serija, kompjutera, briga i velikih snova. Vrijeme kada se lijegalo uz veselo pucketanje drva u furunama i šporetima. Kada nastupi zima duge noći postanu još duže, komšije idu jedni drugima na posjetke, igraju karti, šaha… Ljudi s malo imetka živjeli su sretno. Domaća hrana, pršuta, kuhani krompir, bihorski sir, turšija, kriška hljeba, gutljaj bistre vode, duša zadovoljna.

U zgradi Doma kulture bila je smještena uprava „Zemljoradničke zadruge“, Pošta i kinoaparatura koja je 1966. godine služila za prikazivanje filmova.
U zgradi, iznad Doma kulture, 1960. godine u jednom stanu stanovao je vozač ambulante Ziko „Rožajac“, nakon njega trgovac petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Šabotić Bićo i supruga Emira (rođ. Kočan), poslije njega komercijalista petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Kočan Rizvan i supruga Faza (rođ. Korać). U drugom stanu, iste zgrade, stanovao je poljoprivredni tehničar, kasnije direktor „Zemljoradničke zadruge“ Šabotić Reho i supruga Ifeta (rođ. Spahić), danas u istom stanu stanuje Adrović (Šemsa) Damir.
Desno od ove zgrade, zapadni ulaz, stanovao je učitelj Pantović Mijo, od 1962. godine učitelj, nastavnik, profesor, direktor petnjičke Osnovne škole, sportski entuzijasta i prvi direktor FK „Petnjica“ Ramčilović Bajram i supruga Mara. U istočnom ulazu, iste prizemne zgrade (sa dva ulaza), stanovao je direktor „Zemljoradničke zadruge“ Šabotić Zito i supruga Emina, poslije njih nastavnik Ličina Misin i supruga Džeka (rođ. Ajdarpašić).
Zgrada niže (središnja na donjoj slici), u jednom stanu, stanovao je Prelević Radonja iz Lješnice, trgovac petnjičke „Zemljoradničke zadruge“, od 1970. godine u istom stanu je stanovao nastavnik likovnog vaspitanja Ibrahim Pačariz i supruga Nezira. U drugom ulazu iste zgrade stanovao je učitelj Mijo Pantović i supruga Zora, nakon njega učitelj Mihajlović Dragan i supruga Draga, poslije njega stanovao je pravnik petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Muratović (Neka) Raif i supruga Safeta koji su se 1989. godine nastanili u Sarajevu. Kupac Ibrahimovog stana 2004. godine postaje Muratović Skender-Kemo, a kupac stana Muratović Raifa na drugom ulazu iste zgrade, postaje Ramdedović Asmir i na istim temeljima postojeće zgrade prave novi stambeni objekat na tri sprata.

U zgradi niže stana Pačariz Ibrahima do 1967. godine, u jednom stanu je stanovao milicioner Marsenić Stanoje, nakon njega milicioner Marković Ibrahim i supruga Ajna, poslije njih blagajnik petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Ajdarpašić Feho i supruga Nemka. U drugom stanu iste zgrade, stanovao je komandir petnjičke Stanice milicije Ćetkovic Dušan, kasnije milicioner Damjanović Milenko, zatim trgovac petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Muratović Jonuz i supruga Igbala (rođ. Adrović).
U velikoj petnjičkoj zgradi, u centru Petnjice, sve do 1965. godine stanovao je bivši predsjednik Opštine Petnjica Adrović Šeko i supruga Hajrija (rođ. Muratović), poslije njega direktor petnjičke osnovne škole Milan Todorović, nakon njega sekretar petnjičke Osnovne škole Prelević Đorđe-Đoša i supruga Zlatana, nakon njih radnik u Mjesnoj kancelariji Ćeman Džibo i supruga Abida, nastavnik Folić Dušan i supruga-učiteljica Dušanka, učitelj Bagaš Vukašin (iz Budimlje), nastavnik i direktor osnovne škole Ajdarpašić Šato i supruga Hajrija, učitelj Zeković Marko i supruga-nastavnica Dana, trgovac petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Adrović Šemso i supruga Safija (rođ. Muratović), nastavnik a kasnije i profesor Adrović Đule i supruga Raba, trgovac petnjičke „Zemljoradničke zadruge“ Adrović Mehdija i supruga Mara (rođ. Muhović), radnik i upravnik petnjičke Pošte Adrović Muharem i supruga-učiteljica Esma (rođ. Ramčilović), privatni poduzetnik Adrović Hasan i supruga Ina.
U stambenoj zgradi pored rijeke Popče, na spratu, stanovali su direktor „Zemljoradničke zadruge“ Adrović Reko i supruga Muška (rođ. Rastoder), danas u tom stanu živi porodica Rekovog sina rahmetli Munira – supruga Bajramka sa djecom. U stanu do njih stanovao je nastavnik Adrović Kadrija sa suprugom Refikom. U drugom stanu, iste zgrade, stanovao je milicioner Jokanović Božo i supruga Danka, nakon njega Šabotić Feho i supruga Duza (rođ. Kršić), poslije njihove smrti u tom stanu stanuje Fehova kćerka-učiteljica Refika.
U zgradi niže petnjičke ambulante, koja je kasnije izgrađena, stanovali su: ljekar Cimbaljević Milorad, medicinski tehničar Kočan Rahman i supruga-medicinska sestra Desa, medicinski tehničar Adrović Zifo sa porodicom, stomatolog Veko Beganović, ljekar Adrović Šemsudin i supruga Senadija, ljekar Dabetić Budimir i supruga Svetlana, taksista Kršić Sadudin i supruga-medicinska sestra Esma…

ZUMBER MURATOVIĆ