REKO MUHOVIĆ: U BIHORU GRADIM BENZINSKU PUMPU I DVIJE MINI HIDROCENTRALE

Reko Muhović

Gost jutarnjeg programa Radija Petnjica bio je ugledni biznismen iz Sarajeva diplomirani ekonomista Reko Muhović. S njim smo razgovarali o njegovom putu iz zavičaja, idejama za razvoj Bihora, svom viđenju rodnog kraja kao i ulozi uspješnih ljudi u spašavanju Bihora.

Reko Muhović je 1983. godine otišao u Sarajevo, ali je kako kaže to nebitno gdje živi jer čovjek mora misliti o svom kraju, biti u dobrim odnosima sa ljudima iz zavičaja i da ih nikako ne napušta.

‘’Moj put je kao 99 posto Bihoraca. Nakon osnovne otišao sam u Prištinu, a nakon toga u Sarajevo. Radio sam tamo a govorio o Trpezima i Bihoru i sada kada se završava moj radni vijek opet se vraćam zavičaju. Još 2003. godine imao sam ideje sa gospodinom Rifkom Rastoderom da obojica uložimo svoje znanje i kapital u rodni kraj’’, kazao je Muhović.

Nakon 13 godina Muhović najavljuje nove velike investicije u Bihor a kako kaže prva investicija biće benzinska pumpa.

‘’Prošle godine razgovarao sam sa predsjednikom SO Petnjica Adnanom Muhovićem koji je bio kod mene u Sarajevu, kada mi je on prezentirao ideju za ulaganje jer su sada administrativne mogućnosti bolje kada se Petnjica osamostalila jer  te 2003. godine sam imao prepreke tog tipa u Beranama.
Nakon što su mi rekli da će mi završiti sve stvari oko administracije, ja sam odlučio da u Bihor investiram kroz pumpu i dvije mini hidrocentrale. Dokumentacija bi trebalo da bude gotova za 50 do 60 dana kada bi se moglo početi sa investicijom.

Benzinsku pumpu ću definitivno graditi na kraku novog puta prema Petnjici, Vrbici i Beranama u mjestu Donje Laze. Tu će biti uposleno između 12 i 15 ljudi. Imaće restoran, apoteku i poljoprivrednu apoteku. Investicija će biti oko 500000 eura.

Moj cilj je vratiti se u svoj kraj i uložiti u svoj kraj i pomoći da se taj kraj razvije i da ta omladina ostane tu’’, kaže Muhović.

Muhović se osvrnuo i na ulogu dijaspore za razvoj Bihora, kao i na svoje viđenje Petnjice danas.

‘’Ako svi uložimo i napravimo jednu malu investiciju neće omladina iz Bihora ići i neće nam se rađati djeca u Minhenu, Sarajevu, Luksemburga i Podgorica. Rodiće u Trpezima, stvaraće u Trpezima, opstaće u Trpezima. Jer naš krajnji cilj je da opstanemo. Petnjica danas izgleda sumornije nego kad sam otišao i nije se ništa promijenilo. Sumornost čini ljudima nesrećnim i tjera ih trbuhom za kruhom. Kada bi se svi odrekli nečega, vratili bi život u Bihor.

U Sarajevu mi je super ali mi je žao što sam napustio svoj kraj’’, zaključio je Reko.

D.R.