I PETNJICA ĆE “PLESATI U RITMU EVROPE”

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović i direktor projekta „Crna Gora u ritmu Evrope“ David Makević, potpisali su sporazum o saradnji i time ozvaničili učešće mladih sa područja opštine Petnjica na pomenutoj manifestaciji. Ova manifestacija ima karakter dječje evrovizije, a potpisivanjem ovog ugovora opština Petnjica je uspjela da i zvanično se priključi ostalim 20-tak gradova Crne Gore.

“Naš cilj jeste da uzvršimo šestomjesečnu besplatnu obuku i to je lokalna samouprava prepoznala kao potencijal i iskoristila da na neki način podijeli svojim najmlađim članovima društva ovakvu manifestaciju koja ima za cilj posticanje mladih talenata. Na preporuku ambasadora Crne Gore u Beogradu, bivšeg ministra kulture u Vladi Crne Gore, Branislava Mićunovića, došli smo na ideju da se ovaj projekat realizuje i u vašoj državi a već se osam godina realizuje u Srbiju. Mogu slobodno da pohvalim izvršnu vlast opštine Petnjica zbog toga što je već u prvom razgovoru prije desetak dana pokazala interesovanje da se priključi ovom projektu i na taj način se povezala sa ostalih 20-tak gradova i opština. To je veliki projekat koji je podržan od strane ministarstava i svih lokalnih samouprava. Naravno, djeca imaju svoje benefite, a ukoli se desi da djeca iz opštine Petnjica pobijede, onda će naredno finale da se održi ovdje u Petnjici. Tu su još nagrade kao što je put u jednu od zemalja koje su uključene u ovaj projekat, a lokalna samouprava dobija 50% neto od ukupno prikupljenih sredstava“, izjavio je za portal Radija Petnjica David Makević direktor projekta „Crna Gora u ritmu Evrope“, koji je usput otkrio da, nakon obavljenih preliminarnih razgovora, djeci iz Petnjice će biti dodijeljena ambasada Austrije.

Manifestacija “Crna Gora u ritmu Evrope” je osmišljena u skladu sa Evropskom poveljom o učešću mladih u životu na opštinskom i regionalnom nivou, Bijelom knjigom EU o mladima. Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Crnoj Gori, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Djeca opština Crne Gore se pripremaju da učestvuju i predstave svoju opštinu kao i zemlju Evrope koja im bude dodeljena od strane organizacije  ,,Crna Gora u ritmu Evrope” na finalnom TV prenosu svih gradova a uz direktan televizijski prenos sa nacionalnom pokrivenošću. Ove godine finalno takmičenje ,,Crna gora u ritmu Evrope ‘’ održaće se u Podgorici. Djeca koja budu predstavljala svoju opštinu predstaviće se  na stranom jeziku tj. na jeziku Ambasade koja će biti dodijeljena od strane organizacije ,,Crna Gora u ritmu Evrope”. Djeca se predstavljaju u pjesmi i modernom plesu. U toku rada sa djecom osim toga sto je besplatna obuka, roditelji, staratelji  dobijaju 24 časa unaprijed besplatna obavještenja od strane call centra kada i gdje će biti održana proba kao i u slučaju pomjeranja proba. Call centar je dostupan 24h za sve informacje roditeljima, starateljima. Kako se radi o učešću djece svih materijalnih mogućnosti i da je sve besplatno za djecu i roditelje što cijeloj manifestaciji daje dodatni značaj koji su svakako prepoznali i svi Ambasadori Evrope  u Crnoj Gori. Manifestacija ,,Crna Gora  u ritmu Evrope’’ organizuje posjete  Ambasadora opštini kod predsjednika koja bude dodijeljena i prisustvo na finalnom koncertu Manifestacije koje će se održati u martu 2017.godine u Podgorici.

„Zadovoljstvo mi je što smo, potpisivanjem ovog sporazuma, našoj djeci omogući da budu ravnopravna sa ostalom djecom iz Crne Gore i da svoj talenat u muzici prikažu na najbolji mogući način. Ubijeđen sam da naša djeca imaju veliko interesovanje da se druže sa drugom djecom i da na taj način prikažu svoje talente i da promovišu našu sredinu na najbolji mogući način. Ovo je jedinstvena prilika i ja sam bez ikakvog dvoumljenja i razmišljanja prihvatio inicijativu jer sam ocijenio da je ovo izvanredna prilika da zajedno učestvujemo u približavanju svih nas Evropskoj uniji a i opredjeljenje građana Petnjice jeste da budemo ravnopravni članovi EU. Sve standarde koje imaju zemlje EU želimo da ih usvojimo i da postignemo u svim oblastima. Svakako da nam je obrazovanje na visokoj agendi naše razvojne politike i želimo da na ovaj način podržimo naš obrazovni sistem“, izjavio je za portal radija predsjednik opštine Samir Agović, ističući i zadovoljstvo što je djeci iz Petnjice dodijeljena ambasada Austrije zbog toga što se radi o govornom području njemačkog jezika. „Radi se na neki način o atraktivnom jeziku koji pripada narodima koji su brojni u Evropi, a sa druge strane, mi smo ove godine uveli njemački jezik u naše škole pa će to biti dodatna afirmacija njemačkog jezika i postizanja prijateljskih veza sa gradovima i školama iz Austrije“, kazao je Agović dodajući da se raduje dolasku ambasadora Austrije.

Potpisivanju sporazuma osim predstavnika opštine, prisustvovali su i derektori svih osnovnih škola sa područja opštine kao i direktor Srednje mješovite škole u Petnjici. Učešćem djece na ovom takmičenju neće biti opterećen budžet roditelja jer će troškove snositi opština Petnjica, a suma je više nego simbolična i iznosi 350 eura.

„U aprilu ćemo imati vidljive rezultate od ovog takmičenja jer šta je ljepše nego da se djeca takmiče, a u čemu najljepše bez u pjesmi i igri i onome što čini život sretnim njima a i nama starijim“, izjavio je Agović nakon potpisivanja sporazuma.

DENIS BOŽOVIĆ