DANI ODLUKE

Deset godina je prošlo od onog 22. maja kada je Crna Gora vratila svoju nezavisnost i tri godine od kada je Petnjica opština. Nada je bila velika i dosta toga se promijenilo, ali, prosječni građanin to ne osjeća. Znam da je većina vas nezadovoljna i isfrustrirana. Duševno napunjeni takvim osjećajima plodno smo tlo za partije koje nude laka rješenja za probleme, koje su u suštini, veoma komplikovani. Takve partije otežavaju pogled na one, koje nisu tako ofanzivne i radikalne u svojim mislima i u retorici. Možda nam bas te partije nude pravu alternativu, ali mi to ne vidimo – zato što nam je dosta priče, zato što hoćemo rezultate. Hoćemo promjenu. Brzo. Sad. Odmah.

Ariana Kočan
Ariana Kočan

Istorija je pokazala, da su partije, koje su „lakim receptom“ htjele da riješe političke probleme, pale na nos. Niti je ikakvo „etničko čišćenje“ poboljišalo situaciju neke države, niti je religija uvijek odigrala dobru ulogu kad su veliki problemi bili u pitanju, a o liberalizaciji ekonomije i da ne govorim. Sve su ovo primjeri „lakih“ i „jednostavnih“ riješenja, koji samo vode ka nešto gorem.

Da li hoćete, da nam bude gore? Da li hoćete, da vas vaša dijeca za par godina puni ljutnje konfrontiraju sa pitanjem, zbog čega ste jednoj partiji dali glas, koja svojom politikom nešto od gore navedenog propagira?

Da li hoćete, da vaša dijeca…

… žive u koruptnoj zemlji u kojoj je veza bitnija nego zakonska pravila?

… žive u društvu, u kojem je „imati morala“ najveći porok?

… žive u jednoj zemlji koja je vođena od lidera koji zastupaju samo dio naroda, a ne većinu?

Ako je vaš odgovor na ova pitanja „ne“, onda budite VI prvi, koji će nešto promijeniti. Imate jos trinaest dana vremena. Idite i nabavite programe svih političkih partija. Pročitajte i analizirajte ih. Zapitajte se, šta vam smeta i šta želite da bude promijenjeno. 16. oktobra povedite svoju porodicu u grad, zajedno otiđite na biračko mijesto, i glasajte za partiju, za koju istinski mislite, da će pomoći ne samo pojedincima, nego svim akterima u društvu: Vama, vašem komšiji i nepoznatom. Pustite, da vam savjest bude sudija, a ne jeftini poklončići nekih partija.

 

Budite baš VI ta promjena, koju želite za društvo u kojem živite. Brzo. Sad. Odmah.

 

GLASAJTE.