LATIĆ: OLAKŠATI ADMINISTRATIVNE PROCEDURE INVESTITORIMA

Konstitutivna sjednica Savjeta za saradnju sa iseljenicima, na kojoj je verifikovano 80 članova tog tijela održana je u utorak u Podgorici.  Vlada je  28. jula imenovala Savjet za saradnju sa iseljenicima, čiji su članovi predstavnici dijaspore, državnih i drugih institucija.  Savjet je jedan od instituta definisanih Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji je usvojen prošle godine. Savjet ima za cilj  da preuzme značajnu ulogu u budućem kreiranju saradnje sa iseljenicima i osmišljavanju konkretnih aktivnosti i projekata na tom planu..

Kao jedna od opština sa najvećim brojem iseljenika Opština Petnjica kao i udruženja iseljenika iz Petnjice će imati svoje predstavnike u ovom tijelu.

Opštinu Petnjica predstavljaće predsjednik Samir Agović. Iz redova iseljenika tu su Ismet Ramčilović u ime Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka – Bosna i Hercegovina, Edin Latić, Zavičajni klub ‘’’Bihor’’ i Ismet Muhović Asocijacija Luksemburg Crna Gora – Luksemburg, Zeno Rastoder, Islamski Kulturni Centar „Džemat Wattwil” – Švajcarska.

Edin Medo Latić ujedno je i potpredsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima. On je u jutarnjem programu RTCG govorio o privrednoj saradnji dijaspore i Crne Gore, kao i o projektima i programima saradnje u narednom periodu koji će biti predloženi Savjetu.

‘’Mi već imamo neki vid saradnje sa Crnom Gorom i dijasporom, primjer za to može biti Luksemburg gdje je naša dijaspora jako dobro organizovana a postoji i veliki broj uspješnih privrednika. Sarađujemo i sa stranim investitorima, ali da bi ste doveli stranog investitora u Crnu Goru moraju se olakšati administrativne procedure jer su one duge pa se strani investitor umori i napusti projekat. Naš je cilj da baš na tome poradimo da u saradnji sa Vladom i ministarstvima ubrzamo i olakšamo procedure oko dobijanja potrebne papirologije i da imamo nešto konkretno da ponudimo kako stranim tako i našim potencijalnim investitorima’’, kazao je Latić.

DINO RAČIĆ