DEPONIJE KAO PEČURKE: NERAVNOPRAVNA BORBA KOMUNALACA I NESAVJESNIH BIHORACA

Nije trebalo mnogo vremena pa da u Gusarama, na prostoru gdje je deponovana zemlja i materijal sa gradilišta buduće zgrade Opštine, ne nikne mini deponija koja prijeti da preraste u ekološki problem. Kako mrak padne počnu se istovarati prikolice pune šuta i ostalog smeća. Kad se razdani, minuli rad “savjesnih” Petnjičana, Bihoraca bude vidljiv za svakog ko je naumio da obiđe našu malu opštinu.

Ne postoji to komunalno preduzeće a ni ustanova koja može pobijediti u ovom takmičenju bacanja i čišćenja smeća. Može imati sva moguća sredstva i stotine ljudi kao i najsavremeniju mehanizaciju, to će ipak ostati nemoguća misija. Za rješenje tog problema, osim zakona, države i opštine, potreban je i pojedinac, društveno odgovoran i elemntarno osviješćen Bihorac koji neće bacati smeće tamo gdje ne treba, ali će u isto vrijeme i drugoga upozoriti da to ne radi.

 

U tom cilju i za tu svrhu Radio Petnjica obećava da će objaviti svako ime i svaku fotografiju koju pošaljete, a na kojoj se vidi da neko baca smeće na mjesta gdje to nije predviđeno ili da radi bilo šta što znači ugrožavanje ekologije, odnosno prirode koja je opšte dobro. Dakle, dobro svih nas. Na taj način, možda makar zastidimo određene persone, koje se sigurno busaju u to da su veliki zavičajni rodoljupci, da taj isti zavičaj ne zakopavaju u svoj otpad.

Mithad Cikotić, direktor novosnovanog komunalnog preduzeća u Petnjici kaže da će odmah po preuzimanju radnika od Opštine Berane početi da uklanjanju divlje deponije. Svjestan je, naravno svih nedostataka privremenih rješenja ali smatra da će kada se određivanjem lokacije za privremenu deponiju puno stvari riješiti.

“Prema našem mišljenju najbolja lokacija je Dobrodolski potok koja je na samoj granici sa opštinom Bijelo Polje i u fazi pregovora smo sa njima oko određenih dozvola”, saopštio je Cikotić.

Stara deponija na Stenicama je nekoliko puta navodno sanirana tako što je preko otpada prebacivana zemlja. To je isto kao kada čistite kuću, sav glib stavite ispod tepiha. I Cikotić se slaže da to nije rješenje.

“Imamo komunalnu policiju, ali ako nemamo određenu deponiju, ne postoji način da taj problem riješimo jer smeće iz Petnjice uklanja komunalno iz Rožaja. Istog momenta kada odredimo mjesto privremenu deponiju i dobijemo radnike iz Berana počeće sa radom i specijalizovani kamion za odvoženje otpada koji je na carini i ta procedura je završena kao i drugi kamion koji je namijenjen održavanju puteva koji je zbog tehničke neispravnosti na servisu.

S.R.