MUHOVIĆ: DPS OD PETNJICE PRAVI CETINJE

Da u vla­da­ju­ćoj ko­a­li­ci­ji u Pet­nji­ci, ko­ju či­ne De­mo­krat­ska par­ti­ja so­ci­ja­li­sta i Bo­šnjač­ka stran­ka, po­sto­je ve­li­ke ne­su­gla­si­ce po­ka­za­la je i prek­si­noć odr­ža­na ma­ni­fe­sta­ci­ja pod na­zi­vom ‘’Bo­šnjač­ka smo­tra fol­klo­ra’’. Na­i­me, na sa­mom po­čet­ku smo­tre pred­sjed­nik lo­kal­nog par­la­men­ta Ad­nan Mu­ho­vić, ko­ji ujed­no oba­vlja i funk­ci­ju pred­sjed­ni­ka OO Bo­šnjač­ke stran­ke, de­mon­stra­tiv­no je na­pu­stio sa­lu Cen­tra za kul­tu­ru u mo­men­tu ka­da su čla­no­vi KUD-a „Bi­hor“ iz Pet­nji­ce na­stu­pi­li sple­tom iga­ra u ko­jem je po­čet­na nu­me­ra bi­la „Cr­no­gor­ski oro“. Mu­ho­vić je na­kon to­ga sa­op­štio da je kraj­nje ne­pri­hva­tlji­vo da smo­tra u Pet­nji­ci, ko­ja no­si na­ziv „bo­šnjač­ka“ po­či­nje po­me­nu­tom nu­me­rom i da je zbog to­ga, u znak pro­te­sta, za­jed­no sa še­fom Od­bor­nič­kog klu­ba Bo­šnjač­ke stran­ke, iza­šao iz sa­le. On je ka­zao da DPS na ovaj na­čin na­sta­vlja da vr­ši asi­mi­la­ci­ju Bo­šnja­ka na pro­sto­ru Bi­ho­ra u na­mje­ri da ih pre­tvo­ri u Cr­no­gor­ce.
-Ja sam de­mon­stra­tiv­no na­pu­stio sa­lu, jer ni­je­sam mo­gao da gle­dam ne­vi­đe­nu bru­ku i vri­je­đa­nje bo­šnjač­kog na­ro­da. To je ura­dio i dio ak­ti­vi­sta na­še stran­ke, jer ovo ni­je bi­lo ve­če cr­no­gor­skog ne­go bo­šnjač­kog fol­klo­ra. Ta­ko je po­no­vo po­ka­za­no da od­re­đe­ne gru­pa­ci­je že­le da ga­ze i gu­še sve što je bo­šnjač­ko u Bi­ho­ru, a iza sve­ga to­ga sto­ji DPS. To ra­de oni isti lju­di ko­ji su u po­sled­nje vri­je­me u vi­še na­vra­ta u Pet­nji­cu do­vo­di­li No­va­ka Ki­li­bar­du ko­ji je svo­je­vre­me­no Bi­hor­ci­ma i Bo­šnja­ci­ma po­ka­zi­vao put za Ana­do­li­ju i Ti­ra­nu. Sve se ovo či­ni s ja­snim ci­ljem da se asi­mi­lu­ju Bo­šnja­ci Bi­o­ho­ra i uto­pe u cr­no­gor­sku kul­tu­ru ko­ja ni­je nji­ho­va. Ovo se ne de­ša­va pr­vi put, jer pod di­rek­ti­vom DPS-a sva­ka ma­ni­fe­sta­ci­ja u Bi­ho­ru po­či­nje sa „Oj ha“ u že­lji da se Pet­nji­ca pre­tvo­ri u Ce­ti­nje – na­gla­sio je Mu­ho­vić.
On je is­ta­kao da je do iz­ra­ža­ja do­šao „ne­vi­đe­ni pol­tro­ni­zam lju­di iz vr­ha pet­njič­kog DPS-a pre­ma ak­tu­el­nom cr­no­gor­skom re­ži­mu“.
-Da je spor­na nu­me­ra emi­to­va­na ne­gdje ka­sni­je, to nam ne bi to­li­ko sme­ta­lo, ali otva­ra­ti smo­tru bo­šnjač­kog fol­klo­ra u Pet­nji­ci cr­no­gor­skim orom ne­vi­đe­ni je pol­tro­ni­zam lju­di iz pet­njič­kog DPS-a pre­ma no­si­o­ci­ma re­ži­ma u Cr­noj Go­ri. Da stvar bu­de još go­ra, pot­pu­no sam si­gu­ran da Mi­lo Đu­ka­no­vić, kao šef re­ži­ma, ne zah­ti­je­va od lju­di iz pet­njič­kog DPS-a da bu­du to­li­ki pol­tro­ni, ne­go oni to ra­de ka­ko bi mu se što vi­še do­dvo­ri­li, za­bo­ra­vlja­ju­ći da na taj na­čin di­rekt­no uda­ra­ju na vri­jed­no­sti sop­stve­nog bo­šnjač­kog na­ro­da. Za raz­li­ku od njih, Bo­šnjač­ka stran­ka je po­ka­za­la da se ni­ko­me ne do­dvo­ra­va, jer su nam na­ci­o­nal­ni in­te­re­si na pr­vom mje­stu – is­ta­kao je Mu­ho­vić.
Iz pet­njič­kog DPS-a ju­če ni­je­smo mo­gli do­bi­ti ni­ka­kav od­go­vor u ve­zi Mu­ho­vi­će­vih op­tu­žbi, pod iz­go­vo­rom da će se o to­me, even­tu­al­no, na­knad­no iz­ja­sni­ti. Pred­sjed­nik op­šti­ne Sa­mir Ago­vić, iz re­do­va DPS-a, otva­ra­ju­ći ‘’Bo­šnjač­ku smo­tru fol­klo­ra’’ ka­zao je da je i ova ma­ni­fe­sta­ci­ja po­ka­za­la da je Pet­nji­ca cen­tar bo­šnjač­ke kul­tu­re ali i pra­vi pri­mjer kako se nje­gu­je mul­ti­kul­tu­ral­nost i mul­ti­e­tnič­nost u Cr­noj Go­ri.
-Ovo je, uz uva­ža­va­nje svih, smo­tra lju­ba­vi, emo­ci­ja i tra­di­ci­je bo­šnjač­kog na­ro­da. Ona do­ka­zu­je da se u Cr­noj Go­ri je­di­no slo­gom i za­jed­ni­štvom mo­že ići na­pri­jed – na­gla­sio je Ago­vić, za­hva­lju­ju­ći Fon­du za za­šti­tu i osta­vri­va­nje ma­njin­skih pra­va, kao i osta­lim spon­zo­ri­ma ko­ji su po­mo­gli odr­ža­va­nje po­me­nu­te ma­ni­fe­sta­ci­je u Pet­nji­ci.
Ne­su­gla­si­ce DPS-a i Bo­šnjač­ke stran­ke, kao ko­a­li­ci­o­nih part­ne­ra u Pet­nji­ci, do­šle su do iz­ra­ža­ja i ne­dav­no ka­da je Ad­nan Mu­ho­vić za­ka­zao ko­me­mo­ra­tiv­nu sjed­ni­cu po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja de­ša­va­nja u Sre­bre­ni­ci. Na po­me­nu­tom za­sje­da­nju po­ja­vi­lo se šest od­bor­ni­ka Bo­šnjač­ke stran­ke, od­bor­nik SNP-a Za­im Li­či­na i od­bor­nik SDP-a Re­šad Ras­to­der, dok je pri­su­stvo od­bor­ni­ka DPS- a i So­ci­jal­de­mo­krat­ske stran­ke iz­o­sta­lo. To je iza­zva­lo re­volt Mu­ho­vi­ća, ko­ji je ka­zao da je DPS ovim či­nom po­ka­zao ne­po­što­va­nje i ne­u­va­ža­va­nje žr­ta­va ge­no­ci­da u Sre­bre­ni­ci. S dru­ge stra­ne, pred­sjed­nik OO DPS-a Pet­nji­ca Meh­med Me­ša Adro­vić, sma­trao je da su Mu­ho­vi­će­ve iz­ja­ve pot­pu­no neo­d­mje­re­ne i da on na ovaj na­čin zlo­u­po­tre­blja­va in­sti­tut pred­sjed­ni­ka lo­kal­nog par­la­men­ta. Sva­đe iz­me­đu DPS-a i Bo­šnjač­ke stran­ke u Pet­nji­ci po­če­le su pri­je dvi­je go­di­ne zbog sim­bo­la. Op­štin­ski od­bor Bo­šnjač­ke stran­ke je do­nio od­lu­ku da ras­ki­ne ko­a­li­ci­o­ni spo­ra­zum sa DPS-om, na­vo­de­ći da to či­ni jer pr­vo­bit­no rje­še­nje ni­je pred­vi­đa­lo da se na gr­bu Op­šti­ne Pet­nji­ca na­đe pet­njič­ka dža­mi­ja. Me­đu­tim, pred­sjed­ni­štvo stran­ke ni­je da­lo ze­le­no svje­tlo ta­kvoj od­lu­ci, uz obe­ća­nje da će DPS pri­hva­ti­ti pred­log OO Bo­šnjač­ke stra­nke, što je na kra­ju i is­po­što­va­no.D.J.

Tra­ži smje­nu Si­na­na Ti­ga­nja

Mu­ho­vić je ju­če od pred­sjed­ni­ka op­šti­ne Sa­mi­ra Ago­vi­ća za­tra­žio da hit­no smi­je­ni di­rek­to­ra Cen­tra za kul­tu­ru Si­na­na Ti­ga­nja zbog, ka­ko je na­veo, pro­pu­sta pri­li­kom odr­ža­va­nja ‘’Bo­šnjač­ke smo­tre fol­klo­ra’’.
-Tra­ži­mo da pred­sjed­nik op­šti­ne Sa­mir Ago­vić smi­je­ni di­rek­to­ra Cen­tra za kul­tu­ru Si­na­na Ti­ga­nja ko­ji je di­rekt­no od­go­vo­ran što je na po­čet­ku ve­če­ri KUD „Bi­hor“ na­stu­pio s nu­me­rom ko­ja je umje­sto bo­šnjač­kog fol­klo­ra ve­li­ča­la tra­di­ci­ju i kul­tu­ru cr­no­gor­skog na­ro­da. Uko­li­ko to Ago­vić ne ura­di, on­da je on di­rekt­no umi­je­šan u ovu pri­ču, ko­ja se ti­če asi­mi­la­ci­je bo­šnjač­kog na­ro­da – na­gla­sio je Mu­ho­vić.
Sa­mir Ago­vić i Si­nan Ti­ganj, kao ni od­go­vor­ni iz KUD-a ‘’Bi­hor’’ ju­če ni­je­su od­go­va­ra­li na na­še te­le­fon­ske po­zi­ve.

Bo­gat pro­gram

Smo­tra bo­šnjač­kog fol­klo­ra or­ga­ni­zo­va­na je u okvi­ru ‘’Bi­hor­skog kul­tur­nog lje­ta’’. Na smo­tri su, po­red do­ma­ći­na KUD-a „Bi­hor“, na­stu­pi­li KUD „Je­din­stvo“ iz Sje­ni­ce, Fol­klor­ni an­sambl „Ro­ža­je“, KUD „Plav­sko je­ze­ro“ iz Pla­va, KUD „Vre­lo Rib­ni­ce“ iz Pod­go­ri­ce, kao i estrad­ni umjet­nik Se­u­din Sken­de­ro­vić. To­kom ve­če­ri or­ga­ni­za­to­ri su uru­či­li za­hval­ni­ce za­slu­žnim in­sti­tu­ci­ja­ma i po­je­din­ci­ma ko­ji su da­li do­pri­nos odr­ža­va­nju ma­ni­fe­sta­ci­je.

IZVOR: DAN