“KVRGAVA KOŽA” ZAOBIŠLA PETNJIČKU OPŠTINU

Kvrgava koža

Bolest stoke, poznata po terminu „kvrgava koža” koja ovih dana hara sjeverom Crne Gore, za sada je zaobišla petnjičku opštinu. Veterinari “Veterinarske stanice” iz Berana u proteklih sedam dana su od jutra do kasnih večernjih sati na terenu u Bihoru, obilaze domaćinstva i vakcinišu goveda. Od 2.200 pregledanih i vakcinisanih govedi, postoji sumnja da su tri krave bolesne od ove bolesti i to Konjskoj rijecvi, iako tu nijesu vidljivi simptomi bolesti. Uzorci sa ova tri grla su uzeta i poslata na institut radi ispitivanja.

Ono što je iznenadilo veterinare i službenike veterinarske ustanove iz Berana jeste to, kako je za portal Radija Petnjica izjavio dr Sefadin Jodžo Šabotić, što se niko iz lokalne samouprave Opštine Petnjica nije obratio njima, radi lakše organizacije i koordinisanja dok traje vakcinacija.

„Iskren da budem, čudi me i iznenađen sam odnosom predstavnika lokalne samouprave u Petnjici. Njihova nemarnost se pokazala i 31.07.2016. godine kada se u Beranama sastao krizni štab na kojem su prisustvovali predstavnici svih opština sjevera Crne Gore osim predstavnika Opštine Petnjica, a bili su pozvani. Na tom sastanku, razmatrujući trenutnu situaciju donijeli smo odluku da proglasimo vanredno stanje, a činjenica da smo to uradili, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i koliko je ugrožen stočni fond naših krajeva”, kazao je Šabotić, dodajući da ni poslije sedam dana rada na terenu niko iz lokalne samouprave nije ni nazvao telefonom.

„Poređenja radi, Opština Berane je za naše potrebe dala dva službena auta sa vozačima i time olakšala da kolege obilaze domaćinstva na području te opštine. Zahvaljujući tome gestu nama je omogućeno da dio službenih vozila, shodno situaciji preusmjerimo i put Bihora. Za razliku od njih lokalna samouprava u Petnjici, ne samo da nije dala, već nije pokazala nikakav oblik interesovanja. Doktori veterinarske stanice iz Berana su se samoinicijativno organizovali, tako da tri veterinara sa tri tehničara, koje smo naknadno angažovali, u proteklih sedam dana svakodnevno obilazimo Bihor.  Uspjeli smo da obiđemo i pregledamo oko 80% domaćinstava, koja posjeduju krupnu stoku-goveda”, izjavio je za portal radija Sefadin Šabotić.

Veterinari ove zdravstvene ustanove sjutra obilaze preostali dio Trpezi, Vrbica i Kalica, a narednog dana još im je ostalo da obiđu Orahovo i Bare i sa time su završili vakcinaciju goveda u Bihoru. Rokm za vakcinaciju je do 12.8. 2016. godine.

DENIS BOŽOVIĆ