PROMOCIJA KNJIGE “STVARALAŠTVO IBRAHIMA PAČARIZA IPKA”

U subotu 30.7.2016. godine u sali Doma kulture u Petnjici održana je promocija knjige “Ibrahima Pačariza Ipka” autora Zumbera Muratovića.

Na promociji su izloženi mnogobrojni Ibrahimovi radovi koji su izazvali pažnju prisutnih.

Skupu je prisustvovao veliki broj ljubitelja pisane riječi, kolege i prijatelji rahmetli Ibrahima Pačariza Ipka, mnogobrojna rodbina kao i njegova porodica.

Na promociji su govorili: prof. doc. Izet Šabotić, publicist i novinar Mirsad Rastoder, prof. Rahim Rastoder, prof. Šato Hajdarpašić, autor knjige književnik Zumber Muratović, kao i Sabaheta Pačariz, kćerka rahmetli Ibrahima koja se zahvalila autoru knjige i svima koji su došli na ovoj promociji.

Autor knjige Zumber Muratović, izemeđu ostalog, je rekao:
Ibrahim Pačariz je volio život, muhabet, volio ljude, lov, šah, prihodna strana života mu je bila obilježena umjetnošću sa kojom je obilježio vrijeme dugo preko 40 godina.
Živio je Ibrahim sa svojom porodicom, u stambenoj zgradi u centru Petnjice. Živio u ovoj varoši, u svom Bihoru, rodnom mjestu svoga oca Ruša koji je rođen u bihorskom selo Gojevići.
Njegov umjetnički iskaz je otpor zaboravu, bunar pitke vode koji kulturni život Petnjice ne bi smio zamutiti. Njegovo umjetničko djelo se javlja ne samo kao putokaz i svojevrsna sinteza jednog umjetničko – istorijskog perioda, nego i kao baza na koju danas izrasta nova umjetnost, koju u ukupnoj zbilji crnogorskog stvaralaštva treba valorizovati.
Ljudima koji su ga poznavali, s kojima je proživio najveći dio svog života, danas vraćamo sjećanje na Ibrahima umjetnika, nastavnika i prije svega čovjeka.

Umjetnost i kultura mogu puno pomoći narodu, čak i onda kada je siromašan. Ova knjiga, u kojoj je predstavljena raznovrsnost djela umjetnika Ibrahima, pripada svima nama, doprinosi da se umjetnost predstavi na pravi mogući način, otrgne od zaborava i tako kultura ovog kraja podigne za ljestvicu više.
Ibrahimova umjetnička djela, njegove skulpture, koje se do sada nisu vidjele, danas su trajno promijenili umjetničku vizuru Petnjice.
Petnjica više nije malo mjesto, umjetnički izdanci umjetnika Ibrahima Pačariza Ipka su je uvećali.
Predlažem da Dom kulture u Petnjici nosi ime „Ibrahim Pačariz Ipko“.

Prijedlog književnika Zumbera Muratovića propraćen je dugim aplauzom.

Z.M.