VIŠE INICIJATIVA OPŠTINE ZA BOLJI ZDRAVSTVENI SISTEM U PETNJICI

Danas je u okviru svojih redovnih aktivnosti ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt održao prošireni kolegijum u Petnjici. Pored ministra, sastanku su prisustvovali kao i uobičajeno direktori svih bolnica i domova zdravlja u Crnoj Gori, kao i Kliničkog centra Crne Gore I direktora “Montefarma”. To je ujedno bila i prilika da ministar Šegrt posjeti i lokalnu upravu u Petnjici i da razgovara sa predsjednikom opštine i njegovim saradnicima o najvažnijim pitanjima koja se tiču kvaliteta zdravstvene zaštite na primarnom nivou koju građani u Petnjici ostvaruju kroz rad zdravstvene stanice u Petnjici.

Ovo je bila prilika da se zajednički konstatuje da je od posljednje posjete ministra Petnjici kvalitet zdravstvene zaštite poboljšan na taj način što Petnjičani sada imaju prisustvo ljekara tokom svih 24 sata dnevno i to zahvaljujući razumijevanju ministra i direktorice Doma zdravlja u Beranama dr Zuhre Hadrović.

Takođe, predsjednik Agović je istakao da je zahvaljujući razumijevanju Opšte bolnice u Bijelom Polju, koja je dala odobrenje za dopunski rad svom ljekaru, inače Petnjičaninu dr Erolu Muratoviću, da on pokriva dežurstvo u noćnim satima, te je na taj način obezbjeđeno da Petnjičani imaju 24-oročasovnu zdravstvenu zaštitu.

Osim ovoga, bila je i prilika da se pokrene zvanična inicijativa od strane predsjednika Opštine da se u Petnjici formira Dom zdravlja, ali da je to sada, naravno, na ministru i Vladi da razmotre mogućnost u kom je to period realno ostvariti. Takođe je pokrenuta inicijativa, koju je ministar prihvatio, da se poboljša rad “Montefarmove” apoteke u Petnjici, odnosno da se prilagodi radu ljekarima u Petnjici. To znači da će Petnjičani moći u popodnevnim satima nabaviti ljekove koje im prepišu ljekari i na taj način će se skratiti odlazak do Berana, što je do sada bila praksa.

Dakle, sve ovo govori da Zdravstvena stanica u Petnjici, iz dana u dan dobija na kvalitetu i sve je više zadovoljnih pacijenata. Osim toga,ako se doda da će se u ovoj godini raditi na rekonstrukciji zgrade, odnosno na energetskoj efikasnosti objekta Zdravstvene stanice, to će još dodatno poboljšati uslove rada.

Predsjednik Agović je takođe nagovijestio i spremnost naše dijaspore da pomogne, što je i ranije činila  kroz nabavku potrebnih aparata koji su neophodni za rad ove Zdravstvene stanice u Petnjici i uz podršku Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja u Beranama, dijaspore i lokalna uprava je spremna da se u Petnjici što bolje i adekvatnije pripreme uslovi u kojima radi medicinsko osoblje u zdravstvenoj stanici u Petnjici, a u cilju pružanja što efikasniju zaštitu građanima sa ove opštine.