POČINJE FESTIVAL PRIČE – ZAVIČAJNE STAZE – BIHOR 2016.

Zavičajne staze - pano

Plamen “Bihorskih lila”, koje najvljuju čarolije ljeta, sjutra će (utorak 12.jula) i zvanično   označiti početak  IX Festival priče -Zavičajne staze- Bihor 2016, koji višegodišnjom tradiciom čini suštinu  Bihorskog kulturnog ljeta u novoj Opštini Petnjica. Festival će biti u znaku; -izbora najboljih priča koje su stigle po konkursu do 21.maja; -Škole kreativnog pisanja i brisanja,poznatog književnika Enesa Halilovića; -promocije istaknutih stvaraoca i Susreta kod Ćamilove česme u Šipovicama.

4a Lile

Ova zanimljiva kulturna manjifestacija, praktično je započeta, 2.juna u pod­go­rič­koj Na­rod­noj bi­bli­o­te­ci , Omažom  knji­žev­ni­ku, pro­za­i­sti, pje­sni­ku, ese­ji­sti, eti­mo­lo­gu, no­vi­na­ru Isme­tu Re­bro­nji (1942-2006), jer organizatori cijelim programom nastoje da istaknu značajne stvaraoce i ohrabre njihove sljedbenike. Pažliviji posmatrači će to primijetiti kroz vizalizaciju progarama “Bihorsko kulturno ljeto”, a posebno na panou Festivala u čijem je središtu umjetnička slika Ibrahima Ibra Pačariza koji je kroz višedecenijski rad ostavio dubok trag u likovnom i opštekulturnom opismenjavanju u Petnjičkom kraju.

Početak festivalskog programa obilježit će otvaranje izložbe dječjih radova na temu “Boje zavičaja”pod mentorstvom prf. Fatme Tiganj, promocija zbirke priča sa prošlogodišnjeg fetivala “Bihorska enigma”, gostovanje KUDa “Vrelo Ibara, i pjesme sevdaha u izvođenju Edisa Agića, Seja Skenderovića i grupe “Saz”.

– „Bihorska enigma“, sa­dr­ži 30 oda­bra­nih pri­ča auto­ra iz Cr­ne Go­re i re­gi­o­na i otkriva horizonte sjećanja i svijesti u kojima se ogleda istinski treptaj čovjekovog bića u traženju ličnog  puta i životnog izbora, zapisao je u recenziji prof.Esko Muratović. Pored njega o knjizi će govoriti pjesnik Miomir Mio Mišović i profesorica Senada Đešević.

Ovoga ljeta za nagrade Festivala  “Zavičajne staze – 2016” prijavljene su 43 priče pod šifrom.

Po prvim ocjeniama žirija u sastavu, Mehmed Đedović, Jovan Nikolaidis i Zehnija Bulić, u najužu konkurenciju ušlo je  9 priča među kojima će nijanse odlučivati o laureatima.        Konkursom se traži najbolja priča inspirisana Bihorom koja, uz sve književno-umjetničke karakteristike , treba na svoj način da se dotiče i tog podneblja.

Tri najuspjelije priče po ocjeni stručnog žirija,  biće nagrađene plaketom Festivala, novčanim iznosom od: 400, 300 i 200 eura. Veče nagrađenih pisaca, zakazano je za 7. avgust u Petnjici.

Među brojnim programskim sardžajima treba istaći Susret kod Ćamilove česme, 6.avgusta u Šipovicama, jer će o literarnoj i pripovjedačkoj  magiji Sijarića, besjediti poznati književnici Sreten Perović iz Podgorice i Hadžem Hajdarević iz Sarajeva. Istog  dana u Ćamilovoj bašči biće održan poetski čas u kojem će učestvovati pjesnici iz CG i regiona.

Pod naslovom “Bihorski kazivar” biće predstavljen stvaralački portret  Farukua Dizdarevića, istoričara kulture, publiciste, književnika.

Dizdarević je zastupljen u više naučnih studija, zbornika, leksikona i almanaha. Prevođen je na strane jezike.  Dobitnik je preko 30. nagrada  i priznanja za svoje kulturne, književne i društvene aktivnosti, među kojima su Pero Ćamila Sijarića, nagrada Blažo Šćepanović i druge.

 Raskošna manifestacija “Zavičajne staze” od početka ima kulturno -turističku  i razvojno podsticajnu ulogu, pa će pored uglednih kniiževnika, do 10 avgusta,  okupiti brojne ljubitelje  tradicionalnih takmičenja na planinskim izletištima, učesnike likovne kolonije za talente i poštovaoce izvorne muzike .

Kulturni događaji Festivala  čine značajan dio   programa “Bihorsko kulturno ljet” koje su osmislili i zajedno organizuju nevaladine organizacije sa opštinskim instizucijama, što može biti  prijmer kako petnjičani udruženo treba da rade u interesu kulturnog i opšteg napretka  u novoj Opštini.

.Škola kreativnog pisanja i kreativnog brisanja – SENT, Enes Halilović

Ova kreativna radionica ima za cilj da edukuje talentovane da, svodeći specifičnosti i jezik pisanja otkrivaju prodor u stvaralačku sužtinu. Bilo da je riječ o lokalnim ili globalnim problemima, objektivnim ili subjektivnim, individualnim ili kolektivnim, društveno-građanskim, političkim, kulturnim problemima ili pak samoj biti u procesu umjetničkog stvaranja.

Tokom radionice, osvajanjem teorijskih i praktičnih znanja, svako od učesnika biće iniciran da  pronađe sebi najbliži, sopstvenom načinu života, ličnosti, odgovarajući put, za stvoranje književnih djela i  projekata. Zbog te misije ovaj vid edukacije ima posebno zančenje u okviru Festivala priče- Zavičajne staze-Bihor 2016. Narošito kada se ima u vidu da će školu vodit istaknuti pjesnik, pripovjedač, romansijer i dramski pisac Enes Halilović, poznat i kao „balkanski Rumi“. Halilović je rođen i živi u Novom Pazaru. Iza sebe ima bogat književni opus krunisan brojnim priznanjima, među kojima je i prestižna nagrada kritičara „Meša Selimović“, za knjigu pezije ZIDOVI.

Petak  05.08.2016.

             *IX Festival priče -Zavičajne staze Bihor 2016

  • “Bihorski kazivar” Književni portret: Faruk Dizdarević izbliza.

Učestvuju: Hadžem Hajdarević, pisac iz Sarajeva , Mirsad Rastoder, novinar-urednik u RTCG i solista na gitari . Petnjica,Centar za kulturu   u 20,30h

Faruk  Dizdarević (Bijelo Polje, 1943), istoričar kulture, publicista, književnik. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Bio dugogodišnji direktor Doma kulture u Priboju. Decenijama prisutan u kulturi, ostavio je za sobom, između ostalog, i mnogo kritičkih, teorijskih i estetičarskih  zapisa iz oblasti istorije kulture, književnosti, likovne umjetnosti, istoriografije…Autor je 2 knjige  književne i likovne kritike, knjige priča, 9 monografija i hronika; 2 hrestomatije; 2 knjige razgovora;  knjige iz etnomuzikologije; priređivač je 10 knjiga izabranih pjesama naših istaknutih pjesnika. Učesnik je više naučnih skupova i okruglih stolova.Tekstovi su mu objavljivani u časopisima, zbornicima i dnevnim novinama. Uvršten je u više naučnih studija, zbornika, leksikona i almanaha.

Prevođen je na strane jezike.  Dobitnik je preko 30. nagrada  i priznanja za svoje kulturne, književne i društvene aktivnosti, među kojima su Pero Ćamila Sijarića, Nagrada Blažo Šćepanović, Zlatna Povelja sa Plaketom opštine Priboj, Zlatna značka KPZ Srbije za doprinos kulturi, Plaketa sa Poveljom MRZ Pljevlja za doprinos razvoiju međurepubličke kulturnje saradnje u Jugoslaviji, Povelja gr. Kudowa Zdroj (Poljska)  za doprinos razvoju jugoslovensko-poljske kulturne saradnje, Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima… Živi u Sarajevu.

Organizator Festivala: NVO  Centar za kulturu – Bihor

Urednik programa Mirsad Rastoder