MIRSADA BIBIĆ ŠABOTIĆ: PIŠEM PROTIV SVIH DEVIJACIJA U DRUŠTVU

Na otvaranju Bihorskog kulturnog ljeta – 2016. petnjičkoj publici u okviru književne večeri koja je održana u ponedjeljak svoj književni opus predstavila je književnica iz Rožaja, Mirsada Bibić Šabotić.
U sklopu književne večeri Mirsada Bibić Šabotić je sa svojim gostima, renomiranim književnim kritičarima kao što su prof. dr Novak Kilibarda, prof. dr Draško Došljak, prof. Ismet Mujević i prof. Azra Glavatović predstavila petnjičoj publici svojih pet knjiga. Svako od njih je dao poseban doprinos prezentiranju stvaralaštva književnice a Mirsada je za portal Radija Petnjica je posebno istakla da je radovalo to što su svi oni prepoznali u djelima ono o čemu je onda razmišljala dok je stvarala svoja djela.

Šta je ono što karakteriše Vaša djela?

Moja književna djela imaju istu stavku, a to je da nastojim da u svim djelima budem protiv svih devijantnih pojava u društvu. Pokušala sam da napravim korak naprijed kada je u pitanju pisanje, naime, okusila sam se i u proznom stvaralaštvu kada je u pitanju roman, priča i dramski tekst ali sam i pisala poeziju. Ja sam veliki altruista i veliki humanista i smatram da moje knjige trebaju da pošalju poruku svima, da ljubav nadvlada svako zlo. Neću dozvoliti da ja kao pisac ni u jednom momentu ne pisem roman u kojem ću asocirati na neku mržnju i zlo. Moramo se voljeti, samo uz pomoć ljubavi možemo da opstanemo. Svi smo mi od krvi i od mesa svi smo mi isti pod nebeskim svodom. Zato stop nacionalizmu! Stop svim devijantnim pojavama! Stop svemu onome što unižava čovjeka. Jer smo mi ljudi.
Mirsada Bibić Šabotić je profesorica književnosti iz rožajske gimnazije, dobitnica je Oktoiha, dobitnica Iskre, nagrade za filantropiju, mnogih kniževnih nagrada. Posebno ističe da je majka četvoro djece i ponosna bihorska snaha.

DINO RAČIĆ