SJUTRA OMAŽ ISMETU REBRONJI

Omaž Ismetu Rebronji biće sjutra održan u biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, u sa početkom u 20 sati. Biće riječi o univerzalnim i zavičajnim refleksijama u književnom djelu bihorskog pjesnika, prozaiste, esijste, etimologa, antologičara…

Učestvuju: Faruk Dizdarević, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Bogić Rakočević, Mirsad Rastoder i gimnazijalci Ognjen Sekulić, Hana Rastoder i Jasmin Ličina.
Moderator večeri biće Vesna Šoškić.
Organizatori su Centar za kulturu Bihor (NVO)Petnjica, Ratkovićeve večeri poezije i Narodna Biblioteika “Radosav Ljumović”.
Ismet Rebronja (1942-2006) bio je pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar, etimolog…
Rođen je 26. juna 1942, u selu Goduša, Crna Gora, a preminuo 1. maja 2006. godine u Novom Pazaru gdje je živio i radio. Ostavio je iza sebe obimno književno djelo od 14 štampanih naslov. Dobar dio tih naslova štampan je posthumno, preciznije ostala su još tri rukopisa koji čekaju izdavače.
Rebronja u svojim djelima, kao arheolog istražuje kulture, od antičkog i rimskog iskustva, preko slovenskog mitotvorstva i panteizma, do trajanja u islamskoj civilizacijskoj tradiciji. I sve to pjesnik povezuje sa Bihorskom magijom-inspiraciom. Rebronja u svojim knjigama priziva Homera i Herodota, Euripida i Seneku, Jesenjina i mnoge druge istorijske ličnosti kao sagovornike i svjedoke o neminovnosti ljudskog toka u kojem će se tražiti i nove generacije čitalaca.
U Crnoj gori se malo zna o Ismetu Rebrronji i ovo veče je pokušaj buđenja da se, povodom decenije od ismetovog odlaska iz svakodnevice, skrene pažnja na njegovo vrijedno djelo koje svakako pripada i crnogorskoj kulturnoj baštini.
U književnoj zaostavštini Ismeta Rebronje, ima rukopis koji je naslovio “Etymologicon”, koji sadrži blizu 2.000 odrednica, tumačenja izvorišta i mutacije riječi. Štampanjem ovoga djela pružilo bi se stručnoj javnosti izvanredno zanimljivo i korisno štivo, a time bi se na dostojan način obilježila i desetogodišnjica njegove smrti.
Štampane knjige Ismeta Rebronje:
Knjiga rabja, pozija, MRZK, Pljevlja, 1972; Izložba, poezija, ZK, Novi Pazar, 1976; Gazilar, poezija, Nolit,Beograd, 1978; Sreda i Sreda kći, poezija, BIGZ, Beograd, 1983; Paganska krv, poezija, SKZ, Beograd, 1986; Beli unuci, roman, Prosveta, Beograd, 1986; Keronika, poezija, BIGZ, Beograd, 1991; CI (101) priča, proza, DMD, Novi Pazar, 1994; Jesen praznih oraha, poezija, Prosveta, Beograd, 1997; Lirika (sa Farukom Dizdarevićem), Izbor iz poezije Ilijasa Dobardžića, CK, Bijelo Polje, 2001; Kad forminga ne dosvira, poezija, Gradac, Raška, 2002; Latice primule, Antologija poezije i proze Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, Arka, Smederevo, 2003; Suze Lejle Šehović, DK, Priboj, 2003; Budi nešto da ne budeš ništa (sa M. Kolaković) poslovice i izreke, AI, Novi Pazar, 2004. Posthumno štampane knjige: Sinje more, poezija, CK, Plav, 2006; Pad Grčke, proza, Koraci, Kragujevac, 2007; Magnet i Algebra, poezija, NB, Tutin, 2007. (prvo izdanje); Nulla insula, poezija-izbor, MRZK, Pljevlja, 2007; Sokratov pas, etim. eseji, Almanah, Podgorica 2009; Magnet i Algebra, poezija, CK, Bijelo Polje, 2010. (drugo izdanje).
Neobjavljene knjige: “Etymologicon”, etimološki rječnik; Glava cara Nićifora, roman; Varoš sinova Abdulahovih, roman; Psi su najbolji ljudi, sjećanja.