PREDSJEDNIK OPŠTINE PETNJICA U POSJETI ZK „BIHOR“ IZ LUKSEMBURGA

Predsjednik Opštine Petnjica – Samir Agović, u okviru posjete dijaspori Bihora u Luksemburgu, zajedno sa koordinatorom Centra za socijalni rad u Petnjici – Rifatom Rifkom Skenderovićem, večeras je posjetio ZK „Bihor“, gdje ga je u prostorijama ovog kluba dočekao veliki broj članova ovog udruženja i drugih predstavnika udruženja i asocijacija čiji članovi dolaze iz petnjičkog kraja, te jedan broj vlasnika uspješnih preduzeća, porijeklom iz Bihora i Crne Gore.
Zahvaljujući mu na posjeti, predsjednik UO ZK „Bihor“  inženjer Esko Halilović,  koji je i otvorio ovaj zajednički sastanak, pozdravio prisutne i najavio temu sastanka: Opština Petnjica, tri godine kasnije – a misli se na povratak statusa opštine i funkcionisanje lokalne uprave. Najavio je predsjednika Opštine koji je, pozdravljajući prisutne, izjavio:
     – Evo već treći put od povratka statusa našoj opštini kako posjećujem dijasporu Petnjice i Crne Gore u Luksemburgu, ali ovaj put, imajući u vidu vaš prijateljski i savjestan odnos prema zavičaju i Crnoj Gori, to činim sa  posebnom radošću i zadovoljstvom. Bio sam posebno sretan kada smo putem medija obaviješteni kako ste proslavili Desetogodišnjicu povratka nezavisnosti Crne Gore. Ponosni smo na vas – rekao je Agović i dodao:
    – Vi ste odnedavno pojačani imenovanjem počasnog konzula Crne Gore u Luksemburgu – gospodina Remzije Camića; poznavajući ga znam koliko će učiniti na boljitku i uspostavljanju što boljih odnosa između ove dvije države, a od toga ćemo svi imati koristi.
    Predsjednik Agović je govorio i o odnosu Crne Gore prema novoformiranoj opštini i naglasio da se iz godine u godinu iz državnog budžeta izdvaja sve više sredstava, tako da je za ovu godinu iz kapitalnog budžeta Crne Gore odvojeno dva miliona i dvjesta osamdeset hiljada za kapitalne projekte u ovoj opštini.
Govorio je o izgradnji zgrade opštine u Petnjici, koja je u toku i ostalim infrastrukturnim objektima, naglašavajući posebno značaj izgradnje putnih pravaca koji Petnjicu otvaraju prema svijetu.
Predsjednik je ovom priliko uručio simboličan  poklon za sva udruženja – zastavu opštine Petnjica, što je primljeno sa posebnim oduševljenjem i ovacijama.
Skupu se obratio i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu – Remzija Camić koji je u svom nadahnutom obraćanju istako zadovoljstvo briljantnim aktivnostima udruženja u Luksemburgu čiji članovi dolaze sa prostora Crne Gore. Čestitao je predsjedniku opštine Petnjica na svim uspjesima koji su do sada ostvareni u ovoj mladoj opštini i istakao kako je savršeno svjestan kroz šta se sve prolazilo da bi se došlo do ovoga što se danas ima – rekao je između ostalog konzul Crne Gore u Luksemburgu – Remzija Camić.
Rifko Skenderović je govorio o socijalnom stanju građana opštine Petnjica i istakao nekoliko vrlo teških socijalnih slučajeva i naglasio da čine sve da se takvi problemi rješavaju na najbolji mogući način.
U ime udruženja skupu su se obratili sa svojim konkretnim prijedlozima vezano za buduću saradnju kako u Luksemburgu tako i sa zavičajem predsjednici drugih udruženja:
Ispred udruženje Kooperacija Luksembur – Crna Gora obratio se Alija Sijarić, a u ime udruženja Luksemburg – Crna Gora – Ismet Muhović.
      Ostatak sastanka prošao je u srdačnom i prijateljskom razgovoru, a čuo se i veliki broj konstruktivnih prijedloga kako dalje i kako da nam bude bolje.
Predsjednik opštine je puna dva sata odgovarao na pitanja prisutnih, a onda se druženje nastavilo uz piće i večeru.

 F. S.