CRNOGORSKI KRALJ BANANA IZ BERANA: KAKO JE RASTODER POKORIO EVROPU

Izet Rastoder, biznismen crnogorskih korijena nastanjen u Sloveniji, predsjednik je firme Rastoder Group, čija je osnovna djelatnost distribucija svježeg voća i povrća.

Ova grupacija šesti je u svijetu, a najveći na Balkanu distributer banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”. Izet je rođen u Beranama u Crnoj Gori 1962. godine. Iz ovog siromašnog kraja odeslio je 1986. godine u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je prije više od 20 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana a njegova firma iz Slovenije je samo prošle godine ostvarila promet od oko 250 miliona maraka.

Put banana

13348855_10209764358211876_332571955_nNjegov najznačajniji partner svakako je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svijetu. Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Sjevernoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspio pobijediti poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder posjeduje veliki logistički centar u Ljubljani, odakle snabdijeva širu regiju od Milana preko Beča do Budimpešte.

Jednom je za slovenske medije izjavio da banane kupuje u Južnoj Americi, unutar pet dana od berbe, potom ih brodom transportuje 20 dana do luke Kopar nakon čega ih vrlo brzo mora prodati.

– Banane moraš prodati u sedam dana, jer deveti dan one prodaju tebe. Ako ih do tada ne prodaš, bacaš ih. Težak je to i vrlo rizičan posao, i malo se tko time želi baviti – jednom je objasnio Izet za hrvatske medije.

Pored banana, bavi se i distribucijom citrusa i drugog tropskog voća, koje predstavljaju značajan izvor prihoda za Rastoder Group.

Investirao u BiH

Slovenski biznismen je 2015. godine u naselju Halilovići u općini Novi Grad Sarajevo otvorio veliki distributivni centar pod okriljem kompanije MMDI Group i tom prilikom je rekao da se u BiH isplati ulagati.

S izgradnjom distributivnog centra, “kralj banana” planira snabdijevati BiH sa svojim brendom “Derby” banana, ali cilj mu je i da sakupi poljoprivredne proizvođače iz BiH i da njihove proizvode prodaje u našoj zemlji, regionu i Evropskoj uniji.

Najavio je da će mu fokus u budućnosti biti otkup proizvoda od malih farmera u BiH.

– BiH ima neiskorišten veliki kapacitet u poljoprivredi. Poljoprivreda u BiH nedovoljno je iskorištena, a ljudi moraju shvatiti da je zapravo ključ razvoja zemlje – kazao je tada Rastoder.

Ucijenio Luku Kopar

Osim posla sa bananama, Izet Rastoder je bio i vlasnik fudbalskog kluba Olimpija Ljubljana. Javnost u Sloveniji šokirao je početkom 2014. godine kada je Luku Kopar ucijenio da plati 250.000 eura na ime sponzorskog ugovora sa Olimpijom ili će u protivnom svoj promet banana prebaciti u Rijeku.

On je istakao da ovo nije bila ucjena, već samo poslovna ponuda. Prije godinu, Rastoder je poznatom srpskog biznismenu Milanu Mandariću prodao Olimpiju Ljubljana za 4.000.000 eura.

http://faktor.ba/crnogorski-kralj-banana-iz-berana-kako-je-rastoder-pokorio-evropu/

(K. S./Faktor.ba)