BDZ U CG, ODBOR PETNJICA POZIVA NA ZAJEDNIŠTVO

Stanovnici Bihora su svjedoci da se u poslednje vrijeme sve češce čuje i osjeca partijska netrpeljivost pa čak i grubost u reakcijama u međusobnim optužbama. Netrpeljivost se čak iskazuje oko konsenzusa koji imamo kao narod, kao što je lik i djelo Mula Osmana Rastodera koji je bez sumnje heroj za svakog Bošnjaka ma u kojoj stranci se nalazio. Bihoru i Bošnjacima u njemu kao i u Sandžaku i Crnoj Gori je potrebno zajedništvo oko temeljnih principa razvoja ovog područja i opstanka Bošnjaka u njemu. Poslednji medijski događaj nam govori da ličnosti koje predstavljaju jedan narod  i njegove institucije moraju se uvažavati i mora se imati malo više poštovanja prema institucijama i ličnostima koji ih predvode ili predstavljaju. Apelujemo na to da za akademike Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti moramo imati posebno razumijevanje i poptovanje jer je nemjerljiv doprinos koji daju za svoj narod.

Bošnjaci su dugo čekali na svoje institucije, a Bihor na opštinu, ne smije se dozvoliti da se ljudi koji predstavljaju institucije Opštine, a posebno krovnu instituciju Bošnjaka – Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti jedan drugome grubo obraćaju u razmjeni stavova. Sve češće i jače se čuje, posebno iz dijaspore da je Bihoru potrebna zajednička politička snaga. Događaj u vezi registracije Ravnogorskog pokreta u CG od strane MUPA CG a samim tim i saglasnost Vlade CG za taj čin je više nego ikada ujedinio Bošnjake. Sva udruženja bez obzira na političku razliku su oštro osudila taj potez džave Crne Gore pokazujući da ipak Bošnjaci mogu biti zajedno.

Isto tako mi iz BDZ-a Petnjica vjerujemo da se i politički subjekti u Petnjici, bez obzira na raznolikost programa mogu zajedno podići Bihor iz sive svakodnevnice. Postoji nesto što ne smije a da ne naiđe na konsezus. To nešto je očuvanje svog indentiteta i kulture, neko kroz naučni rad, a neko kroz ekonomske uslove razvoja sredina u kojima žive Bošnjaci.

Posebno ukazujemo na partije koje su u vlasti u sandžačkim opstinama gdje Bošnjaci čine većinu, da povedu računa o emanetu i šansi koja im je data, kao i časti da predstavljaju svoj narod. Autentičnost predstavljanja se ne ogleda samo u imenu stranke ili partije. U Sandžaku i Crnoj Gori imamo nekoliko nacionalnih partija Bošnjaka, BDZ će uvijek podsjećati na to da  zajedništvo i zajednica moraju biti na prvom mjestu svakom Bošnjaku.

OO BDZ CG PETNJICA