BIHOR NA SAJMU KNJIGA U PODGORICI

sajam knjiga

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren je 9. maja u garažnom dijelu šoping mola Delta City u Podgorici i trajaće do nedjelje, 15. maja.
NVO “Centar za kulturu Bihor“ imao je svoj štand na ovom sajmu na kojem se predstavio sa svojim izdanjima knjiga.

Praznik knjige , kroz svečani program, obasjao je italijanski pisac Klaudio Magris kome je uručena međunarodna nagrada “Književni plamen” čiji su osnivači nobelovac Mario Vargas Ljosa i izdavačka kuća ‘’Nova knjiga’’ iz Podgorice koja je organizator Sajma knjiga.
U svečarskoj atmosveri , jedan od najpoznatijih savremenih italijanskih pisaca Klaudio Magris je rekao da sve utiče na pisca.
‚‚Djelo ne nastaje samo. Ljudi su dio priča i inspiracija’’, naglasio je Magris.
‚‚Precizno rečeno na tome se zasniva i pričana sehara Bihora koju posredstvom  Festivala “Zavičajnih staza” nastojimo prikupiti u knjige, trajni znak da imamo pisce i šta da ostavimo u amanet. Znamo, svako ima pravo da kaže kako je pojavljivanje izdanja CK Bihor sitnica u moru knjiga velikih i malih izdavača na sajmu u Podgorici, ali smo sigurni da je za nas, koji sa ponosom ističemo da smo Bihorci, ovo veliki korak ’’, kazao je za portal Radija Petnjica predsjednik CK Bihor Mirsad Rastoder.

‚‚Značajano je i po tome što smo u prilici da znalcima i poštovaocima knjige pokažemo 12 knjiga, među kojima su: četiri zbirke priča inspirisanih Bihorom, “Šetnje po Šipovicama” , poezija Ćamila Sijarića, “Strah od behara ” Refika Ličine, odabrana poezija Safeta Hadrovića Vrbičkog i Envera Muratovića, monografija “Bihorska muzika ” i nadasve zbornik eseja o Ismetu Rebronji, velikom stvaraocu kojeg, znatno ozbiljnije treba da baštini i crnogorska kultura.

Pomenute i druge autore, nemamo namjeru otimati iz prostora koje su svojim djelom osvojili ali je lijepo da njih i druge prizivamo sebi, zbog sebe i generacija koje dolaze. Radi talentovanih kojima je dragocjeno “puhnuti pod krilo”, kako bi rekao Ćamil. I kao znak duhovnosti uz koju ćemo se bolje razumjeti i međusobno i sa drugima’’, istakao je Rastoder.

‚‚Čitajući nešto ćeš naučiti’’ savjetuju mudri ljudi, te nije slučajno što je u Bihoru postojao kult knjige koja se nekada držala visoko na rafu. Sad je dostupnija ,samo je treba češće uzimati. Ona će vas inspirisati da zapišete svoja snoviđenja i životne sudbine po primjerima iz pamćenja, za priču inspirisanu Bihorom. Konkurs je otvoren do 21. maja i opet će. Sve dok bude Bihora, biće i priče.

Posjetioci sajma u prilici su da vide i čuju o kulturama Indije, Kine, Irana i drugih udaljenih destinacija.

Zemlja gost je Češka i na svom štandu svakodnevno će predstavljati svoju umjetnost, kulturu i tradiciju, ali i promovisati zemlju kao omiljenu turističku destinaciju.  Prošle godine zemlja gost bila je Turska.

Ovogodišnje XI izdanje sajma, znatno kvalitetnije od svih predhodnih , pored brojnih izdavača koji će se predstaviti iz Crne Gore i regiona, promovisaće književne opuse poznatih autora, među kojima su Elvira Koić, Robert Perišić,  Marina Vujčić, Goran Samardžić, Muharem Bazdulj, Petre Dimovski, Dragan Dragojlović, Aleksandar Gatalica, Vule Žurić, Obrad Nenezić, Nikola Malović, Slobodan Vuković, Aleksandar Gavranić, Brano Mandić, Ilija Nikčević, Neven Milaković i drugi.

DINO RAČIĆ