PROSLAVA DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE U LUKSEMBURGU

Povodom priprema obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore veliki broj doseljenika iz Crne Gore u Luksemburg, okupljeni oko četiri udruženja: Crna Gora-Luksemburg, ZK BIHOR Bošnjačko donatorski fond i Cooperacija Luksemburg – Crna Gora već danima su u intezivnim pripremama za obilježavanje Desetogodišnjice obnove nezavisnosti svoje domovine Crne Gore. Na prvom sastanku u ovom sastavu, održanom 4. maja u prostorijama udruženja Crna Gora – Luksemburg, u gradu Dudelanžu – predstavnici ovih udruženja na čelu sa predsjednikom Organizacionog odbora – konzulom Crne Gore u Luksemburgu Remzijom Camićem, Fetija Kalač u ime udruženja Crna Gora – Luksemburg, Hamdija Rastoder u ime ZK Bihor, Rahim Skenderović u ime Bošnjačko demokratskog fonda i Alija Sijarić u ime Cooperacija Luksemburg – Crna Gora – dogovorili su modalitete organicacije i samog obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Crne Gore koje će se održati 21. maja u gradu Šifelanžu na adresi – HALL POLYVALENT rue Denis NETGEN L-3858 SCHIFFLANGE.

“Nezavisnost Crne Gore jeste čin najvišeg poštovanja i ovome datumu valja uvijek i iznova pristupat sa posebnom ozbiljnošću i senzibilitetom. Od dana proglašenja nezavisnosti mi imamo jednu sasvim novu Crnu Goru u kojoj se poštuju ljudaska prava i prava manjina i mi hoćemo takvu državu kao svoju maticu”,  zaključeno je na samom početku ovog radnog sastanka, te poručeno da mi nemamo rezervnu domovinu i da se ne trebamo pitati – šta je Crna Gora učinila za nas – već šta mi možemo učiniti za Crnu Goru.

Utvrđen je okviran plan scenarija i postignut jasan dogovor, te podijeljena konkretne odgovornosti i zaduženja. Članovi Organizacionog odbora ubijeđeni su da će ovo biti istinski državni praznik, a očekuje se prisustvo ambasadora Crne Gore u Briselu, Vladimira Radulovića sa saradnicima, direktora Centra za iseljeništvo Crne Gore Predraga Mitrovića, kao i mnogih uglednih građani porijeklom iz Crne Gore koji žive i rade u Luksemburgu i zemljama u okruženju.

Očekuje se prisustvo zvaničnika iz nekoliko opština sa juga Luksemburga. Goste će zavbavljati dvoje poznatih estradnih zvijezda iz Crne Gore Ema Čivović i Zdravko Đuranović, te KUD „Evropa“. Osim toga, po prvi put će se predstavit guslar Fako Ličina koji će za ovu priliku otpjevati jednu od poznatih bošnjačko-crnogorskih narodnih pjesama. Biće prigodnih obraćanja i recitacija, a sve u slavu Crne Gore i njene nezavisnosti. Važno je napomenuti da je ovo bio još jedan uspješan sastanak prvog konzula Crne Gore u Luksemburgu Remzije Camića sa udruženjima čiji članovi dolaze iz Crne Gore, ili vode porijeklo sa njenih prostora.

F. Softić