ISAD MURATOVIĆ: DAJETE NAM NAPRTNJAČE I CISTERNE I MI ĆEMO SAČUVATI ŠUME

Isad Muratović

„Požar koji je obuhvatio zaseok Selište, ugasili su članovi MK Bihor i Fahrudin Huremović“ Ovim riječima započinje svoju priču Isad Muratović, predsjednik bajkera iz Bihora, vidno revoltiran  situacijom koja se izdešavala u protekla dva-tri dana dok je požar uništavao hektare i hektare šuma u Trpezima i okolni.

„Moram da reagujem istine radi, ne da bih istakao naš učinak i naš doprinos, zahvalnica meni i mojim članovima ne treba, ali nama trebaju „pluća“ koja nismo mogli da spasimo sa radom naših funkcionera iz opštine. Uzdajući se u njih da će blagovremeno reagovati i odraditi profesionalno svoj posao, jedna od oaza u Bihoru je uništena. Dva dana smo vodili borbu sa vatrenom stihijom. Prvog dana, po dolasku sa puta, na portalu Radija Petnjica sam pročitao o požaru. Nisam čekao ni sekunde, već sam pozvao svoje članove i kolege iz MK Sokolove iz Berana. Naravno, svi su se odazvali i pošli smo do zaseoka Selište. Tu smo zatekli članove NVO „Ruka spasa“ sa predsjednikom Seadom Alibašićem koji su pokušavali da lokalizuju požar. Pomagali smo a toga dana nam je društvo pravila i ekipa iz Radija Petnjica. Pozvao sam lokalnog političara da nam obezbijedi cisternu sa vodom, a on je odgovorio da će da zove za par minuta i da će da vidi može li je obezbijediti. Od toga poziva ništa nije bilo, a političar je otišao da mirno ispija kafu u Berane. Bilo me je stid od prijatelja iz MK Sokolova iz Berana“, prepričava Isad događaje iz prethodna dva dana.

Drugog dana u večernjim satima, članovi MK Bihor su opet na terenu, riješeni da bitku sa vatrenom stihijom privedu kraju.

fotografija 3 (2)„Pošto su vatrogasci nemoćni kao i naša opština, riješili smo da uzmemo stvar u svoje ruke, da se oslnonimo samo na nas i na boga i ušli smo u vatru. Kada smo prilazili mjestu dešavanja, ugledali smo vatrogasno auto iz Berana sa dva radnika koje se kreće putem Misinje laze – Kutnje brdo. Znao sam da će biti potrebno dosta vode a takođe sam znao gdje su šahte sa vodom. Odlučio sam da skinemo ventile kako bi obezbijedili vodu za gašenje požara. Kasnija dešavanja su taj postupak opravdala”, priča Muratović. On kaže da je prilikom kupovine osvježenja za članove kluba u Petnjici primijetio vatrogasna auta, opštine Berane i opštine Rožaje, a unutar lokala šest vatrogasaca koji sjede i piju”, nastavlja priču predjsednik MK Bihor.

Isad se s osvježenjem vratio do prijatelja koji su i dalje gasili požar. Za njim, pola sata kasnije je dovezeno jedno vatrogasno vozilo iz Berana.

„Sugerisao sam im da idu niže nekih sto metara jer je tamo jači plamen. Kasnije smo im se pridružili i tada sam saznao nevjerovatnu stvar da više nemaju vode. Jasno je bili da nijesu došli ni sa 50 litara vode. Napunili smo naprtanjače i gasili to koliko smo mogli. Nakon izvjesnog vremena uspjeli smo da lokalizujemo požar na toj poziciji“, kaže Muratović.

On je kritikovao odnos i rad političara u situaciji kad jedan dio opštine gori danima.

fotografija 2“Jedan od tih političara je posljednje veče u vidno pripitom stanju počeo da dobacuje i pita gdje smo to bili ranije. Rekao sam mu da ću mu pokazati i dokazati gdje smo bili i evo sam došao kod vas”, tvrdi Muratović. On je dodao da je gašenje požara nakon odlaska vatrogasaca za Berane pod izgovorom da imaju još posla, trajalo do 2 sata poslije pola noći.

„Tražim od lokalne vlasti, kada već oni nijesu sposobni i kadri, da nama iz MK Bihor obezbijede 10 naprtnjača i jednu cisternu od dva kubika vode. Tako bi u svakom trenutku bili spremni da reagujemo. Da smo to imali ranije ovo ne bi izgorelo. Naša lokalna samouprava nije u stanju da u protekle skoro tri godine nabavi jednu kantu a kamo li da formira Službu za zaštitu i spašavanje. Moram da se zahvalim članovima MK Sokolovi i NVO „Ruka spasa“ koji su bili tu sa nama. Nama ne treba da se reklamiramo, ovo je naš kraj, nama treba da nešto uradimo kako bi svima bilo dobro, a ne da i ovo što imamo dozvolimo da se uništava“, zaključio je predsjednik MK Bihor.

DENIS BOŽOVIĆ