SAMO DESET MOMAKA GASI POŽAR, SVI OSTALI U MERAKU I KOD PAŠE

Požar u zeseoku Selišta i dalje bjesni a vjetar koji duva prebacuje plamen i tako poništava napore deset momaka iz okolnih sela i članova MK Bihor i MK Sokolovi koji sa naprtnjačama pokušavaju da ugase vatru.

Sejo, Aldijan, Alen, Adnan, Jasmin, Bekim, Belo, Aco, Erko i Isad… Od cijelog Bihora samo ovih deset momaka brine o tome da se vatra ne proširi i uništi okolna imanja i kuće.

“Bila je jutros ova vatrogasna iz Berana. Mi je ugasismo i taman što smo sjeli dunu vjetar i eto ti vatre. Nemoguće je ovo sa naprtnjačama ugasiti. Možda kad ne bi bilo vjetra, ovako je sve uzalud “, kaže jedan od svojevoljno regrutovanih “vatrogasaca”.

Bježeći iz dima i hvatajući kiseonik jedan od njih je sočno opsovao.

“E j…., uh. Nijesu mogli napravit vatrogasnu službu evo tri godine. Pa kakva je to opština. Šta mogu kad to ne mogu. Ovo je nejvjerovatno. I đe su sad svi. Sigurno u Merak i kod Paše piju kafe i bistre politiku. Važno im je bilo da se slikaju i to je to”, bijesan je “vatrogasac”.

Zvuk vatre koja guta grane i suvo rastinje prekida jak urlik mašine na putu, kojom upravlja Isad Muratović, predsjednik MK Bihor. Došao je sa svojim kolegama iz MK Sokolovi iz Berana da pomogne.

“Ljudi, šta treba da se uradi? Dajte da zovemo ko ima cisternu da spašavamo što se spasiti može”, kaže Isad. Zvone telefoni, traži se cisterna. Svi su nekako zauzeti, niko nema cisternu a do juče su, kaže Isad svi imali.

Pune se naprtnjače, pali se kamion i mala ekipa kreće u obilazak terena.

“Da vidimo koliko su ugrožene kuće a za ovo ne možemo ništa”, kaže jedan od bajkera iz Berana.

Kamion, neviđene snage probija šumu, lomi granje i bukve. Na vrhu nema vatre, samo dim ali tu je vatreni pir već završen. To što je moglo izgoreti je izgorelo. Borovi “ofarbani” crnom bojom od dima i pustoš ispod njih svjedoči o drami koja se, vjerovatno odvijala u noći između petka i subote.

Očigledno je da kuće za sada nijesu ugrožene ali je pitanje sata kad će opasnost biti  biti velika.

Deset odgovornih neće biti dovoljno da spriječi katastrofu.  Čeka se…Kiša neće skoro, tako kažu ovi koji mjere vrijeme. A možda se samo ugasi…

S.R.