FORUM O UNAPREĐENJU SARADNJE CRNOGORSKE DIJASPORE

Na inicijativu Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke (SCANj) 12.03.2016.godine u Luksemburškom gradu Dudelange-u održan je Forum o unaprijeđenju saradnje crnogorske dijaspore na kojem su osim incijatora sudjelovali i predstavnici udruženja Luksemburg – Crna Gora iz Luksemburga i udruženje crnogorsko-belgijskog prijateljstva Montenegro iz Belgije.

Predsjednik SCANJ, Milos Bukilić otvorio je skup i upoznao prisutne kako je došlo do inicijative o “prekograničnoj” saradnji ove tri organizacije i koje su ambicije potpisnika. Prijedlog sporazuma predstavila je Emira M. Ličina, koji je od svih potpisnika prihvaćen, nakon čega se pristupilo potpisivanju Sporazuma o saradnji između SCANJ-a i ova dva udruženja. Potpisnici Sporazuma ocijenili su da, prostora za saradnju ima u mnogim oblastima, kao i za zajedničku saradnju kroz razne projekte sa domovinom Crnom Gorom.

Sporazumom su definisane oblasti saradnje, način koordinacije, obaveze potpisnika i načini realizovanja konkretnih aktivnosti:

Ove organizacije će sarađivati u aktivnostima koje imaju za cilj:

a) Organizovanje zajedničkih događaja
b) Unapređenje svijesti pojedinaca i kolektiva o posledicama prouzrokovanim asimilacijom

c) Unapređenje saradnje između crnogorskih iseljenika i nadležnih institucija za saradnju sa iseljenicima u Crnoj Gori

d) Edukacija djece iseljenika, u smislu organizovanja predavanja na maternjem jeziku
e) Ukazivanje na očuvanje jedinastva crnogorske dijaspore, te pozivanje na pristupanje nekom od crnogorskih udruženja kroz javne nastupe, konferencije, izjave za javnost..

f) Organizacija okruglih stolova, seminara, kongresa, izrada multimedijalnih sadržaja kojima je svrha promocija i reagovanja na gore nabrojane aktivnosti

g) ostalim oblicima saradnje od zajedničkog interesa

Potpisivanju Sporazuma, između ostalih, prisustvovali su Ambasador Crne Gore u Belgiji Vladimir Radulović, Generalni konzul Crne Gore u Njemačkoj Branislav Karadžić, Počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu Remzija Camić, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović ,direktor Fonda PIO Dušan Perović, Podpresjednica Socijalisticke narodne partije Danijela Pavicević i Drugi srekretar Crne Gore u Belgiji Milena Šofranac.

Sporazum su ispred SCANJ-a potpisali predsjednik, Miloš Bukilić i generalni sekretar, Emira M. Ličina kao koordinator, ispred udruženja Luxembourg – Crna Gora predsjednik Ismet Muhović i generalni sekretar Fetija Kalač kao koordinator i ispred crnogorsko-belgijskog prijateljstva Montenegro Belgija predsjednik Goran Vratnica.