DRUŽENJE NA 16. SAJMU KNJIGA I KULTURE LUKSEMBURGA

Susret književnika u Luksemburgu

Od 11. do 13. marta 2016. godine u Luksemburgu u okviru 33. festivala miltikulture održan je 16.sajam knjiga i kulture.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga i kulture, kao i svake godine učestvuju književnici sa Balkana, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore a sve to zahvaljujući književniku Faizu Softiću koji živi i radi u Luksemburgu.

Na početku druženja Softić je govorio o značaju sajma knjiga i velikom znacaju i podstreku za svakog književnika koji u svojoj biografiji može napisati da je bio učesnik sajma u Luksemburgu.

Đedović, Tanovic i Adrović su govorili su o svojim počecima, najznačajnijim djelima koje su do sada objavili. Takođe su čitali djelove svojih djela. Posebno je bio nadahnut nastup Braha Adrovića koji je čitao pjesme o zavičaju, dijaspori….
Tanović je citao pjesme i samosvojstvenim šarmom pričao anegdote i priče.
Publika, koja je navikla na ovu vrstu predstavljanja je sa velikom pažnjim ispratila nastup ovogodišnjih gostiju sajma. Sva trojica su izrazili veliku zahvalnost Faizu Softiću, što je baš njih predložio i omogućio im nastup.

Na kraju je Softić zakazao novi susret sljedeće godine na istom mjestu ali sa novim gostima. Uz druženje, fotografisanje i kupovinu knjiga pomenutih pisama završeno je i ovo uspješno književno veče u Luksemburgu.

BIOGRAFIJE

Tanović, Đedović, Adrović

Tanović, Đedović, Adrović

 

 

NENAD TANOVIĆ je autor knjige o istoriji Bosne, Vitezi Kulina bana (1996) i zbirku poezije, Oblici bosanskih duša, kao i pjesme i priče objavljene u časopisima u Albaniji, Danskoj, Kanadi i Švedskoj. On je takođe napisao nekoliko knjiga i znanstvenih članaka iz fizike i elektronike.
MEHMED ĐEDOVIĆ je rođen u 1971. On je autor nekoliko romana, uključujući i posljednji, Legionar, objavljen u 2015. za koji je dobio nagradu ‘Skender Kulenovic’. On je takođe objavio nekoliko knjiga poezije, kao i knjige za djecu.
BRAHO ADROVIĆ je rođen 1947. godine u selu Donja Vrbica kod Berana. Za više od trideset godina bio je novinar u crnogorskom dnevnom list “Pobjeda” i nacionalnoj televiziju. Objavio je desetak knjiga poezije a nagrađen je nekoliko puta. Ovo mu je bio drugi nastup pred luksemburškom publikom.

RAIF ADROVIĆ