BRATSTVO LIČINA IZDALO MONOGRAFIJU PLEMENA

Da je bratstvo Ličina primjer drugim bratstvima u Crnoj Gori a i šire, ovaj put dokazali  su to izdavanjem Monografije bratstva Ličina. Ovo bratstvo u protekle tri godine organizovalo je okupljanja u Radmancima, Koritima i Kruščici koje je  okupljalo više od 1 000 bratstvenika. Zajednički cilj bio im je izdavanje Monografije.  Za ovu godinu najavljeno je okupljanje u Radmancima 6. avgusta.

Istorija, toponimi i arheološka istraživanja pokazuju da su prvi stanovnici ovog sela bili Iliri od kojih Ličini vode porijeklo. Do ovih podataka došlo se je na osnovu DNK analize, koja je rađena u SAD.

’’Kako istorija pomno čuva svoje tajne i kada nema pisanih dokumenata, nauka je našla nove metode istraživanja koje nam mogu ponuditi rješenja i odgovore. Jedinstveni genetski kod koji nosimo u sebi i koji je dio naše strukture i građe, može nam pružiti više dodatnih podataka o našem porijeklu za kojim tragamo. Taj jedinstveni genetski koji svi pripadnici ovog bratstva nose a naslijedili smo ga od naših zajedničkih predaka.
Primjenom i analizom podataka dobijenih savremenim genetskim ispitivanjima možemo dopuniti i upotpuniti praznine, utvrditi porijeklo i kretanje predaka kroz vremenska razdoblja. Nakon završenih četri  analize, iz iGENEA-e su poslali rezultate testa. Rezultati testa su otkrili i utvrdili da porijeklo Bratstva Ličina potiče od plemena Ilira“ , kazao je Fehim Ličina jedan od autora ove monografije.

IMG_0843Za ovako mukotrpan posao potrudio se i Rifat (Husov) Ličina iz Novog Pazara koji je takođe autor ovog djela.

’’ Kada sam počeo sa pisanjem Monografije, ponudio sam mom rođaku, Rifatu Ličini, koji živi u Novom Pazaru,  da zajedno uđemo u ovaj projekat što je on sa zadovoljstvom prihvatio.U skoro svim državama u kojima žive Ličine imali smo ljude koji su bili zaduženi za prikupljanje podataka, a imali smo veliku podršku cijelog brastva koji su sa nestrpljenjem očekivali da monografija ugleda svjetlo dana“, riječi su Fehima Ličine.

U ovoj monografiji popisano je svo bratstvo Ličina širom svijeta koje iznosi  oko 5000 bratstvenika. Takođe opisana su sva naselja u Crnoj Gori odakle  potiču Ličine (Radmance, Korita, Krušica i Dorodole).Prikazana je  naselja odakle potiču Ličine sa podacima o popisima počevši od 1488. godine. Takođe u opisane  političke, istorijske, etnološke i druge prilike u naseljima odakle potiču Ličine počevši od 1901. godine.

’’Prikazali  smo humanitarne djelatnosti bratstva, predstavili smo poznate Ličine: književnike, stogodišnjake, sportiste, doktore nauka i druga posebna poglavlja Monografije čine i istorijska narodna predanja o bratstvu Ličina, u kojima je napisano  pedeset istinitih priča koje odslikavaju život bratstva Ličina kroz vremenska razdoblja, kao i genetsko porijeklo bratstva Ličina što ovu Monografiju čini jedinstvenom na našem području“, kazao je Adis Ličina član upravnog odbora bratstva Ličina.

Prva promocija ove monografija održana je u Novom Pazaru 19. februara ove godine. Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica, a Petnjicu je predstavljao predsjednik Opštine Samir Agović sa saradnicima.

Za naredni priod najavljena je promocija Monografije i u Petnjici.