EUROMOST: OČEKUJE SE UBRZANI MASOVNI POVRATAK VIŠE OD 3.000 CRNOGORSKIH AZILANATA

mekić

Ovih se dana u Njemačkoj,  prema informacijama koji raspolaže Euromost vrši ubrzana priprema za masovni povratak građana iz država Balkana među kojim su i crnogorski građani, gdje ih kako su nam prenijele neke porodice koje se nalaze u njemačkoj, na ulici zaustavljaju i traži se od njih da potpišu da se odmah dobrovoljno vrate nazad u svoje države.
U prihvatnom centru Clausmoorof, koji se nalazi u Njemačkom gradu Gifhorn u pokrajni Donjoj Saksoni, gdje je smješteno više od 200 azilana iz država sa Balkana gdje se nalaze i crnogorski građani, socijalni radnici su prisiljavali sve azilante da potpisuju da se dobrovoljno vrate nazad u svoje države, da bi se što prije oslobodio ovaj prihvatni centar za azilante iz Sirije.

U Crnoj Gori se prema podacima Kancelarije za izbjeglice, koje su dostavljene Euromost-u, u 2015-oj godini i januaru 2016-e, ukupno nakon dobijanja negativne odluke o odbijanju zahtjeva za azil, dobrovoljno vratilo 782 osobe. U prethodnoj godini, prema ovim podacima u Njemačkoj bilo 4.311 tražilaca azila iz Crne Gore.
„ Interesantno da se non-stop oglašavaju pojedini iz izvršne vlasti, predstavnici Vlade, političkih partija i Skupštine, da će država pomoći građane koji se vraćaju iako od toga nema ništa. Vlast je doveli građane sa sjevera u tešku ekonomsku situaciju, jer  samo u ovom regionu više od 17. 000 građana živi od materijalnog obezbeđenja. Više od 13. 000 je nezaposlenih, 7. 000 odselilo prema unutrašnjosti države, dok ih je više od 6.000 napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom”, zaključuju iz Euromost-a.

DENIS BOŽOVIĆ