U PETNJICI ODRŽANO PREDAVANJE O REZIDBI VOĆA

Danas je u Petnjici održano predavanje iz oblasti voćarstva ne temu rezidba voća. Organizatori predavanja su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Petnjica. O rezidbi voća govorio je Rajko Grozdanjić iz savjetodavne službe za biljnu proizvodnju i Amra Šabanić iz Ministarstva poljoprivrede koja je prisutne upoznala o budućim projektima koji će se finansirati iz agrobuđžeta.
image-16cd94d3d45d38935a3fb633d76a2d5050c938cf88e915630ed8d2b0a3f10ef4-V’’I u ovoj godini Ministarstvo će nastaviti sa istim tempom podrške voćarima. Podržaćemo podizanje i modernizaciju voćnih zasada za šta je opredeljeno 350.000,00€. Podržaćemo i nabavku opreme za preradu u cilju jačanja prerađivačkog sektora. Podrška ove godine ima i novinu, a to su subvencije po hektaru za višegodišnje zasade, što je mjera koncipirana u cilju postepenog prilagođavanja načina plaćanja u EU. Radićemo na jačanju udruživanja proizvođača i edukaciji. Voćari treba da nastave da rade vrijedno, a primjena agrotehničkih mjera i savremenih standarda mora postati praksa. Činjenica je i da na tržištu neće moći sami da opstanu zato se moraju udruživati u kooperative, udruženja, proizvođačke organizacije. Na taj način će smanjiti troškove inputa ali i zajednički izaći pred trgovce i nakupce koji još uvijek u dobroj mjeri diktiraju cijene proizvoda“, kazala je savjetnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Amra Šabanić
U ime Opštine prisutnima se je obratio i mr. Adis Ličina savjetnik u službi predsjednika Opštine. Ličina je najavio da će Opština Petnjica i u buduće nastaviti sa organizacijama predavanja iz svih grana poljoprivrede a sve u cilju edukacije mještana našeg kraja koji žele da se bave poljoprivredom.
Predavač Ranko Grozdanić govorio je o vrstama rezidbe, principu rezidbe kao i o greškama koje se prave prilikom rezidbe.Predavanjima su prisustvovali mladi voćari, profesori Srednje poljoprivredne škole iz Petnjice sa učenicima. Prisutni su imali mogućnost da postave pitanja ne koja su predavači odgovarali.

Opširniju reportažu sa ovoga skupa možete pogledati sjutra u jutarnjem programu Radija Petnjica

DINO RAČIĆ