IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO UDRUŽENJA PČELARA IZ BIHORA

Udruženje pčelara

U Petnjici je prije dva dana održana redovna izborna Skupština Udruženja pčelara Bihora, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.
Za novog predsjednika izabran je jednoglasno dosadašnji blagajnik Sabro Ramčilović, za sekretara je izabran Enver Rastoder a za blagajnika Ernad Agović.
Pored izbora novog rukovodstva na sastanku je podnesen izvještaj o o radu za 2014. i 2015. godinu i razgovaralo se o tekućim pitanjima.
Na samom početku Skupštine Udruženja pčelara ,,Bihor“ prisutne je pozdravio sada već bivši predsjednik Rešad Rastoder, koji se zahvalio svima na velikom doprinosu koji su dali da ovo udruženje se uzdigne na ovaj nivo i postane jedno od najorganizovanijih društava u Crnoj Gori.

image-46e22d0c47adb3f7e007ed0f6f807f905d45070a6730a40edbc8403931d8449d-V,,Udruženje je radilo dosta, što ne znači da nije moglo više, ali nadam se da će naredno rukovodstvo uvidjeti sve nedostatke dosadašnjeg rada i promijeniti to u novom sastavu. Što se tiče aktivnosti koje smo sprovodili radili smo na edukovanju članova i organizovanju predavanja za članove udruženja, vršili smo nabavku novih matica a bilo je i pokušaja ostvarivanja prekogranične saradnje. Pored toga, članovi udruženja su posjećivali sajmove u zemlji i regionu i upoznavali se sa novim tehnikama u pčelarstvu. Zbog obaveza nisam u mogućnosti da ovu dužnost obavljam u narednom periodu i zato želim da poželim sreću u radu novom rukovodstvu, kojem ću uvijek biti na raspolaganju“, kazao je Rastoder.
Nakon uvodnog izlaganja prisutnima se obratio blagajnik u prošlom sazivu ovog udruženja koji je predočio finansijsko stanje udruzenja. Za 2014. godinu udruženje imalo prihod od 854 eura i rashod od 765 eura. U 2015. godini prihodovali 809 eura a rashod je bio 750 eura. Nakon što su izvještaji usvojeni pristupilo se izboru novog rukovodstva.
Skupština je nakon toga pristupila izboru Radnog predsjedništva koje je imalo za zadatak da izabere novo rukovodstvo udruženja. Za Radno predsjedništvo izabrani su Rešad Rastoder, Muhamed Adrović i Sabro Ramdedović. Nakon što je 30-tak članova koji su prisustvovali sastanku razmatrali ko bi bio najbolje rješenje jednoglasnom odlukom svi članovi su se složili da je najbolje rješenje da u narednom sazivu udruženje vodi dosadašnji blagajnik Sabro Ramčilović koji je tu funkciju po mišljenju članova tu funkciju obavljao na izuzetan način. Novi predsjednik se zahvalio na izboru i obećao da će funkciju obavljati na visokom nivou i da će nastaviti dosadašnju dinamiku i radnu atmosferu.
Plan rada udruženja za 2016. godinu prisutnima predstavio je Muhamed Adrović, sekretar u prošlom sazivu. U planu se između ostalog kaže da je ova Skupština udruženja pčelara održana u vremenu kada pčelarstvo u opštini Petnjica ali i pčelarstvo uopšte prolazi kroz nužne promjene u proizvodnji. Te promjene su prvenstveno u potrebi mogućnosti i načinu organizovanja proizvodnje organskih pčelinjih proizvoda. Proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda ne bi trebala da bude zasnovana samo na kvantitetu nego i na kvalitetu što ovo područje prirodnim resursima i svim drugim elementima omogućava. Tim prije kada se na trzištu povremeno pojavljuje med sumnjivog porijekla i njegova cijena može znatno uticati na sadašnju cijenu.
image-078ddac8bb709b9c0f66c7b3b20ac1ebc308e7728406e10d3cb3957230d19acb-VOrganska proizvodnja podrazumijeva niz promjena u tehnološkom procesu proizvodnje a prvenstveno u dosadašnjem konvencionalnom načinu proizvodnje a naročito u prethodnih 10-20 godina zaštita pčelinjih društava od bolesti i štetočina uglavnom je sprovođena primjenama ljekova na bazi amitraza, fluvinata i drugih aktivnih materija s antibiotskim dejstvom.
Svi ovi izazovi obavezuju pčelare da rade na proizvodnji ekološki zdravih proizvoda koji će biti brend sa područja opštine Petnjica, koji će biti interesantan stranim investitorima i otkupljivačima kako bi stvorili realnu pretpostavku da se poveća broj košnica i članova na području opštine Petnjica.

Plan udruženja pčelara ,,Bihor“ je predviđen u četiri kvartala i to:
Prvi kvartal – januar, februar, mart
1. Organizovanje predavanja
2. Prijedlog pčelarima da u cilju blagovremenog i efikasnijeg saznanja pretplate se na časopis ,,Pčelarstvo“.
Drugi kvartal – april, maj, jun
1. Aktivnosti na obezbjeđivanju uslova članovima udruženja za korišćenje regresa koje daje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i drugi fondovi.
2. Nabavka voska i drugog materijala za pčelare kao i sakupljanje i transport voska na preradu u kuću meda u Danilovgradu.
3. Nabavka regresiranih matica.
4. Održavanje sastanaka udruženja u svakom kvartalu.
5. Predlaže se odabir mladog pčelara
6. Prekogranična saradnja sa opštinama u okruženju.
Treći kvartal – jul, avgust, septembar
1. Primjena koncepta ekološke kontrole protiv varoe destruktor.
2. Prisustvo manifestaciji ,,Lipa“ na Cetinju.
3. Prisustvovanje i učestvovanje na saveznoj izložbi i izložbama za sjevernu regiju.
4. Organizovanje nabavke invertnog sirupa za jesenju prihranu.
Četvrti kvartal – oktobar, novembar, decembar.
1. Posjeta sajmove meda u Podgorici i sajam na Tašmajdanu.
2. Nabavka i priprema rastvora oksalne kiseline.
3. Nabavka pogačica za prihranu društva.
4. Organizovano prikupljanje voska sa terena i odvoz na preradu u Danilovgrad.